BIS: Kryptovalutaer kan føre til internettkollaps og miljøkatastrofe

Sentralbankenes sentralbank advarer om store konsekvenser om kryptovalutaene får fortsette å vokse.

Bank for International Settlements (BIS) advarer i en rapport om at kryptovalutaer, som bitcoin, kan føre til internettkollaps og miljøkatastrofe, om de fortsetter å vokse.

BIS, eller Den internasjonale oppgjørsbanken på norsk, blir ofte beskrevet som sentralbankenes sentralbank.

De skriver at lagringskapasitet vil bli en åpenbar utfordring, da tillitssystemet bak valutaene er laget slik at det er avhengig av at alle brukere også oppbevarer transaksjonsinformasjon. Det siste året har historikken økt med 50 GB til 170 GB.

Energibruk

– Men det går forbi lagringskapasitet, og også ut på verifikasjonskapasitet: kun superdatamaskiner kan fortsette å takle verifikasjonen av transaksjoner. Volumet kan gjøre at internett kneler, med millioner transaksjoner samtidig, skriver BIS.

I tillegg er de bekymret for energibruken.

– I skrivende stund er det totale elektrisitetsforbruket til å lage bitcoin på størrelse med en mellomstor økonomi, som Sveits. Jakten på desentralisert tillit har fort blitt en miljøkatastrofe, skriver BIS.

Tidligere har også andre fagfolk advart om energiforbruket til kryptovalutaer.

Økonom og blokkjedespesialist Alex de Vries i PwC skrev i mai at hans estimater viser at minimumsnivået av strømforbruk som bitcoin krever er 2,55 gigawatt. Dette sammenlignet han med at hele Irland bruker 3,1 gigawatt.

Halv prosent av verdens energibruk

Han anslår at strømforbruket knyttet til bitcoin kan havne på 7,7 gigawatt innen året er omme. Det tilsvarer en halv prosent av verdens energibruk.

– Det er en ekstrem forskjell sammenlignet med det tradisjonelle finanssystemet. Denne økende energietterspørselen vil definitivt ikke hjelpe oss å nå klimamålene, forklarte han.

Likevel er det også stadig flere som satser på teknologien bak kryptovaluta. Norwegian-sjef Bjørn Kjos fortalte tidligere denne måneden at de skal lansere en markedsplass for kryptovaluta innen 2019.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå