Studie: Snart trekker bitcoin like mye strøm som Østerrike

For første gang er bitcoins energiforbruk undersøkt i en fagfellevurdert studie. Resultatet er sjokkerende, ifølge forskeren. 


<p><b>ENERGIKREVENDE</b>: På ett tidspunkt vil det ikke lenger være lønnsomt å utvinne bitcoin. Før det frykter forsker Alex de Vries at kryptovalutaen vil kreve 5 prosent av verdens elektrisitet.</p>

ENERGIKREVENDE: På ett tidspunkt vil det ikke lenger være lønnsomt å utvinne bitcoin. Før det frykter forsker Alex de Vries at kryptovalutaen vil kreve 5 prosent av verdens elektrisitet.

At det går med enorme energiressurser for å «utvinne» bitcoin, er ingen hemmelighet. Prosessen krever kraftige datamaskiner til å løse kompliserte, matematiske problemer – som bare blir vanskeligere med tiden, når det er færre og færre bitcoin igjen å finne frem til. 

Nøyaktig hvor mye strøm som går med globalt, er det imidlertid vanskelig å beregne, all den tid fenomenet er forholdsvis nytt og datamaterialet begrenset.

Men nå er strømforbruket for første gang undersøkt og publisert i en fagfellevurdert studie, gjort av den nederlandske økonomen og blokkjedespesialisten Alex de Vries, ansatt i PwC. Undersøkelsen viser at strømforbruket er i ferd med å skyte i været. 

Like mye som Østerrike

De Vries' estimater viser at minimumsnivået av strømforbruk som verdens fremste kryptovaluta for øyeblikket bruker, ligger på 2,55 gigawatt. Til sammenligning bruker hele Irland 3,1 gigawatt. 

Og før året er omme viser undersøkelsen at forbruket kan havne på 7,7 gigawatt, nesten like mye som Østerrike. Det vil i så fall tilsvare en halv prosent av verdens energiforbruk. Tallene vekker oppsikt hos forskeren.

 <p><b>FORSKER</b>: Blokkjede-ekspert Alex de Vries</p>

FORSKER: Blokkjede-ekspert Alex de Vries

–  En halv prosent er ganske sjokkerende. Det er en ekstrem forskjell sammenlignet med det tradisjonelle finanssystemet. Denne økende energietterspørselen vil definitivt ikke hjelpe oss å nå klimamålene, sier han ifølge nettstedet sciencedaily.com. 

Om prisen på bitcoin, som har ligget mer eller mindre tett oppunder 10.000 dollar den siste måneden, stiger ytterligere, slik enkelte eksperter mener vil skje, kan strømforbruket en dag ende opp med å bruke 5 prosent av verdens elektrisitet. Det vil ikke være bra, konkluderer han. 

Data fra øyenvitner

Metoden til de Vries baserer seg på å finne ut når det slutter å være lønnsomt å utvinne bitcoin. På ett tidspunkt vil kostnadene man har på utstyr og elektrisitet overgå verdien på bitcoinen man graver frem. Det tidspunktet vil tilsvare toppunktet for energibruk. 

Metoden skal ha blitt brukt av andre forskere tidligere, men ifølge nettstedet eurekalert.org går de Vries lenger. Han bruker informasjon om Bitmain, den største leverandøren for maskiner brukt til bitcoin-utvinning, for å estimere hvor mye kostnadsforholdet mellom hardware og elektrisitet. 

De Vries uttaler at han har tiltro til egen analyse, men fremhever samtidig at deler av datamaterialet baserer seg på noe usikre kilder. 

– Forhandlerne er ekstremt forsiktige, så av og til kommer stammer vårt beste kildegrunnlag fra det øyenvitner forteller å ha sett, sier han ifølge eurekalert.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå