Bitcoins erklært forbudt i Thailand

Thailands sentralbank har erklært den digitale valutaen uønsket.

<p><b>DIGITAL:</b> Bitcoins eksisterer ikke som mynter og sedler, men digitalt i datamaskiner. Den amerikanske ingeniøren Mike Caldwell har imidlertid laget denne fysiske varianten, med en digital kode som kan avleses.<br/></p>

DIGITAL: Bitcoins eksisterer ikke som mynter og sedler, men digitalt i datamaskiner. Den amerikanske ingeniøren Mike Caldwell har imidlertid laget denne fysiske varianten, med en digital kode som kan avleses.

Dette skjer etter at Bitcoin Co. Limited søkte om godkjenning til å bli brukt som lovlig valuta i landet, melder CNBC.

Bitcoin Co. er en thailandsk-registrert nettside som driver handel med den digitale, nasjonløse valutaen.

«Grunnet manglende eksisterende, anvendbare lover, kapitalkontroll og det faktum at Bitcoins overbygger flere finansielle aspekter, er alle aktiviteter vedrørende Bitcoins i Thailand kjent ulovlige», heter det på nettstedet.

Les også: E24s store sak om hva Bitcoins er for noe

Bitcoin Co. har avsluttet all handel med den digitale myntenheten til og fra Thailand. To andre, men mindre, Bitcoin-nettsteder er imidlertid fortsatt åpne i Thailand.

Vekslingskontorer og andre aktuelle forretninger i landet har blitt advart av myndighetene om at all handel, ja selv det å kjøpe Bitcoins, vil være et lovbrudd.

Stor vekst

Som vi har omskrevet også her på E24, har fenomenet fått et stort oppsving det siste halvåret.

Bitcoin er ingen nasjonal valuta, men en desentralisert og internasjonal internettpenge - som ikke finnes i fysiske sedler og mynter - kun digitalt i datamaskiner.

For å bruke valutaen må du være med i nettverket. Pengene «utstedes» ved at et dataprogram lager nye Bitcoins. Programmet har en åpen kildekode som alle kan sjekke.

Prosessen med å generere nye Bitcoins kalles «mining», gruveutvinning.

Les også: «Facebook-tvillingene» planlegger Bitcoins-fond

For å kunne lage nye Bitcoins må en bruker stille datakraft tilgjengelig for nettverket, for å løse kompliserte matematiske utregninger (algoritmer).

Jo mer datakraft du tilbyr nettverket, jo større sjanse har du for å finne gull i din «gruvedrift». 

Døra på gløtt?

Et nytt parti med Bitcoins genereres omtrent seks ganger hver time, og systemet har en innebygd maksgrense. 

Poenget med en slik avgrenset vekst er å unngå inflasjon.

E24 Digital:Få siste nytt fra IT-verden på våre digitalsider

Det er nettopp det at pengene ikke utstedes av en sentralbank, som er hovedårsak til at den thailandske sentralbanken har sagt nei.

Ifølge rykter i Thailand har imidlertid sentralbanken døra på gløtt for å kunne behandle en ny søknad, om en slik skulle komme, skriver CNBC.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå