Bygger datasentral i gigantiske gruveganger på Vestlandet

 I en gruve utenfor Måløy i Sogn og Fjordane planlegger Lefdal Mine Datacenter å bygge Europas største datasentral, The Norwegian Solution.

<p>GRØNN SATSNING: Datalagring kan bli en ny viktig næring for Norge, og kan bli en miljøvennlig arvtager etter oljen. Bildene i denne artikkelen er fra en reportasje fra VG Fredag i november 2011. FOTO: KYRRE LIEN/VG</p>

GRØNN SATSNING: Datalagring kan bli en ny viktig næring for Norge, og kan bli en miljøvennlig arvtager etter oljen. Bildene i denne artikkelen er fra en reportasje fra VG Fredag i november 2011. FOTO: KYRRE LIEN/VG

Oljebremsen er satt på, og spørsmålet er hvilke nye næringer skal vi satse på fremover? I Måløy i Sogn og Fjordane er det noen som mener de har funnet ett av svarene: datalagring.

I dag feires byggestarten med blant annet energiminister Tord Lien til stede på konferanse i Oslo. Byggeprosessen har imidlertid allerede startet, og senteret forventes å være i drift i august 2016. Totalt investeres det 250 millioner kroner i første fase.

Det blir heller ikke kamp om plassen med det aller første, for det er mulighet til å bygge ut hele 120.000 m²

Store, internasjonale selskaper

Med seg på laget har selskapet Lefdal Mine Datacenter fått med seg to av verdens ledende selskaper innen IT og infrastruktur, IBM og Rittal, står det å lese i pressemeldingen selskapet har sendt ut i forbindelse med konferansen.

IBM vil selv tilby tjenester i Lefdal Mine Datacenter til sine kunder, og også tyske Friedhelm Loh Group har signert leieavtale.

– Vi har signert kontrakter med flere norske selskaper allerede. Vi kommer også til å signere med flere internasjonale selskaper, men jeg kommer ikke til å si hvem de er nå, sier markedsdirektør Mats Andersson i Lefdal Mine Datacentre.

Kjøling med rør i fjorden

Til et slikt anlegg trengs det kjøling, og dette skal gjøres ved å  legge rør rett ut i fjorden.

Det skal også gå fint an å drive gruvedrift, selv om gruven skal brukes som datasentral. I Lefdal gruves tas det ut, når det er høye nok priser til at det er lønnsomt med drift, et mineral som heter olivin.

I Lefdal, et par mil utenfor Måløy, ligger enorme gruver som de lokale ildsjelene har funnet ut er perfekte til å gjøres om til et datasenter der store, internasjonale IT-selskaper kan plassere servere.

MINI-DATASENTRAL: På kontoret til firmaet Localhost har de bygd en miniatyrversjon av datasentralen. FOTO: KYRRE LIEN/VG
MINI-DATASENTRAL: På kontoret til firmaet Localhost har de bygd en miniatyrversjon av datasentralen. FOTO: KYRRE LIEN/VG

– Flinkere i andre nordiske land

Seniorrådgiver i Bellona, Runa Haug Khoury, mener at det har gått tregt med å legge til rette for at utenlandske selskaper skal lagre sine datamengder på datasentre i Norge.

– Vi etterlyser et klarere initiativ og en samlet strategi fra næringsminister Monica Mæland (H) når det gjelder datasentre, sier Haug Khoury til E24.

Hun poengterer at andre nordiske land har vært langt flinkere til å legge til rette for dette.

Senker elavgiften

I Finland senket man elavgiften, og Google valgte å lagre data på et datasenter i Finland. Facebook valgte å lagre data på et datasenter i Sverige, og Apple har valgt et datasenter i Danmark.

På dagens pressekonferanse lovte energiminister Tord Lien å gjøre det lettere å bygge datasentre i Norge.

– I neste års statsbudsjett kommer vi til å redusere elavgifter for datasentre, slik at de betaler samme lave sats som kraftkrevende industri.

– En gledens dag

Rogre Scherva, sjeføkonom IKT Norge
Rogre Scherva, sjeføkonom IKT Norge

– Dette er en gledens dag for alle som lurer på hva vi skal leve av når oljen trappes ned. IKT-Norge har engasjert seg i byggingen av Lefdal i over 5 år og derfor er vi stolte og glade når prosjektet nå presenteres for offentligheten, sier Roger Schjerva, sjeføkonom IKT-Norge.

– Med verdens største kapasitet og halv energibruk i forhold til den normale europeiske standarden ligger Lefdal godt an til å bli en stor aktør.

-Det er viktig at energiministeren i dag bekreftet at det kommer en avgiftsreduksjon for datasentrene i statsbudsjettet som gjør at de behandles som annen industri. Vi er glade for at Regjeringen har lyttet til oss i denne saken, avslutter Schjerva.

– God klimapolitikk

– Vi mener at det er viktig å lokalisere datasentre til Norge og Norden, fordi det er god klimapolitikk, sier Haug Khoury.

Hun forteller at Bellona har engasjert seg for at det skal etableres flere datasentre i Norge fordi her produseres det mye fornybar energi og kaldt vann til kjøling, og datalagring på servere i store datasenter er meget energikrevende.

ASFALTERT: Det er ikke noe problem å kjøre store lastebiler inn i Lefdal gruve, med brede, asfalterte veier. FOTO: KYRRE LIEN/VG
ASFALTERT: Det er ikke noe problem å kjøre store lastebiler inn i Lefdal gruve, med brede, asfalterte veier. FOTO: KYRRE LIEN/VG

Voldsom vekst

Hun peker på at datamengden har vokst med 3.300 prosent på ti år, og at det medfører at det er viktig å bruke fornybar kraft til store datasentre.

– Tyske Schneider Electric venter at innen fem år vil verdens dataindustri slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, sier Haug Khoury.

Samtidig peker hun på at to viktige punkter gjenstår: Økt fiberkapasitet og en sterk, nasjonal salgsinnsats mot store utenlandske investorer.

– Det er viktig at Norge bygger ut en nasjonal infrastruktur for bredbåndsfiber. Internt i Norge, og ikke minst mellom Norge og kontinentet, sier Haug Khoury.

Det er hensiktsmessig å legge fiberoptisk kabel sammen med Statnetts kraftkabel Nordlink til Tyskland, som skal stå ferdig i 2019. Men da må Statnett få et tydelig politisk signal om dette, sier Haug Khoury.

Lokale ildsjeler i Måløy i Sogn og Fjordane har satt seg fore å skape verdens største datasenter i gamle Lefdal gruve. FOTO: KYRRE LIEN/VG
Lokale ildsjeler i Måløy i Sogn og Fjordane har satt seg fore å skape verdens største datasenter i gamle Lefdal gruve. FOTO: KYRRE LIEN/VG

Ringvirkninger

I debatten om hvorvidt datasentre er en viktig næring, har enkelte pekt på at de gir lite sysselsetting. Haug Khoury er uenig i dette.

– Etter at Facebook bygget datasenteret i Luleå i Sverige, så man at det ga større ringvirkninger enn man hadde trodd, sier hun.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå