Dagligvarebutikkene ser to store ulemper med Apple Pay

Dagligvarekjedene ligger bakpå i å ta i bruk kontaktløs teknologi for betaling. I 2016 etablerte Coop og Norgesgruppen et eget selskap for å jobbe med saken.


<p>I NORGE: Apple Pay ble lansert i Norge i forrige uke, men ikke alle bankene er med på laget.</p>

I NORGE: Apple Pay ble lansert i Norge i forrige uke, men ikke alle bankene er med på laget.

Dagligvarebransjen nevnes som en av årsakene til at banker velger å holde seg utenfor Apple Pay i Norge. Enkelte dagligvarebutikker har den siste tiden åpnet for kontaktløs betaling, men de fleste har ikke det.

– Det stemmer at dagligvarebutikkene har holdt litt igjen. Det handler blant annet om at vi må klare å identifisere våre kunder som er Trumf-medlemmer, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Eget selskap

I 2016 etablerte dagligvareeierne Coop og Norgesgruppen det som i dag heter Aera Payment & Identification. Oppdraget er å utvikle en plattform for betaling og identifikasjon, som skal gjøre det mulig å akseptere alle betalingsmidler på en enkel måte.

– Apple Pay gir en helt fantastisk brukeropplevelse, men det at man ikke kan få registrert handelen opp mot kundeprogrammene man har, og at det koster mer for kjøpmannen, er de største ulempene, sier Kristian Klavenes, direktør for forretningsutvikling i Aera.

Betalingsselskapet Nets forteller at de aller fleste betalingsterminaler i Norge er klare for kontaktløs betaling, og at det er en utskiftning som har gått over flere år. Men det er bare om lag 35 prosent av dem som har aktivert funksjonen.

Det er ingen ekstra kostnad for brukerstedet for å oppgradere programvaren, om det må gjøres, eller for å aktivere kontaktløs betaling, opplyser Nets.

 <p>Kristian Klavenes i AERA.</p>

Kristian Klavenes i AERA.

Ikke egen løsning

Aera skal utvikle en plattform som skal kunne fungere for hele den norske dagligvarebransjen.

– Vi skal ikke utvikle et betalingsinstrument. Vi vil lage en plattform som fungerer med alle korttyper og andre betalingstjenester. Om det er Amex, Visa, MasterCard, Vipps, Mobile Pay eller Apple Pay, spiller ikke en rolle i seg selv, sier Klavenes.

I dag er Apple Pay i Norge knyttet opp mot Visa eller MasterCard, noe som gir butikkene en høyere kostnad for betalingene enn om kunden bruker det norske BankAxept-systemet.

Da bankkortene som tillot kontaktløs betaling først kom til Norge, var de knyttet til Visa. En av årsakene til at noen dagligvarebutikker først nå har åpnet for kontaktløs betaling er at bankene begynte å utstede kort med kontaktløs betaling knyttet til BankAxept i 2017.

– Med Visa og MasterCard må man betale opptil ti ganger så mye som om kunden bruker BankAxept, litt avhengig av avtalen man har. Jeg tror at varehandelen vil være langt mer positiv til Apple Pay når de vil tillate bruk av BankAxept, sier Klavenes.

Lojalitetskort

Når man i dag betaler med et kort med Visa eller MasterCard, har det også BankAxept, og innstillingene i butikkene er slik at betalingen da automatisk skjer med BankAxept i Norge.

– Dermed vil det ikke være det samme for butikken om du bruker kortet eller for eksempel Apple Pay, sier Klavenes.

Både Apple og BankAxept har tidligere fortalt E24 at de er åpne for et samarbeid i fremtiden.

Det andre store hinderet, kundeprogram knyttet til bankkort, har Apple jobbet med å løse i enkelte markeder. I USA kan man for eksempel legge inn lojalitetskort i sin digitale lommebok, slik at kjøpene blir registrert, og at kundefordelene fortsatt kan være der.

– Med den løsningen må da butikken inngå en avtale med Apple som kan innebære ekstra kostnader, sier Klavenes.

– I tillegg får butikken et ledd mellom kunden og kjøpmannen, noe som gjør at butikkene kan risikere å miste kontrollen over kundeforholdet. Og kontrollen over kundekontakten kan fort vise seg å være avgjørende i konkurransen om kunden, legger Klavenes til.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå