Flere digitaliseres, men folk er mindre fornøyd

For første gang oppgir over halvparten av offentlige virksomheter at de i all hovedsak leverer digitale tjenester som er individuelt rettet, viser studie. 


<p>DIGITALISERT: Statsminister Erna Solberg (H) og daglig leder i IKT-Norge Heidi Austlid fotograferer fotografene fra den selvkjørende bussen som transporterte dem til IKT-Norges årskonferanse i Oslo tidligere i år.</p>

DIGITALISERT: Statsminister Erna Solberg (H) og daglig leder i IKT-Norge Heidi Austlid fotograferer fotografene fra den selvkjørende bussen som transporterte dem til IKT-Norges årskonferanse i Oslo tidligere i år.

Dette gjelder nå 47 prosent av kommunene og 61 prosent av statlige virksomheter, viser undersøkelsen som Rambøll, IKT-Norge, Visma og Oslo kommune presenterte torsdag morgen.

Statlige fellesløsninger rettet mot kommunene bidrar til kommunal digitalisering.

Manglende kapasitet (94 prosent) og manglende standardløsninger fra markedet (83 prosent) oppgis som de viktigste hindringene for økt grad av digitalisering.

Mindre tilfreds

Mindre kommuner opplever i mye større grad at mangel på kompetanse og kapasitet hindrer økt grad av digitalisering, ifølge studien. Den viser også at kommuner som har valgt å slå seg sammen, forventer at IT skal være en viktig driver for effektiviseringsgevinster.

Når det gjelder innbyggernes forhold til digitalisering, viser årets kartlegging, den tiende i rekken, noe mindre tilfredshet.

79 prosent er helt eller delvis enige i at økt digital kommunikasjon med det offentlige er en forbedring, mot 81 prosent i fjor.

Dessuten er en noe mindre andel av innbyggerne fornøyd med selvbetjeningsløsninger i år sammenlignet med i fjor og året før.

Leder-tema

Rapporten viser også at digitalisering i større grad har blitt et tema som er viktig for ledelsen i offentlige virksomheter.

76 prosent av de forretningsansvarlige svarer i år at digitalisering er et fast tema på møter med øverste ledelse, mot 68 prosent i fjor.

Studien «IT i praksis 2017» er en statusrapport for digitalisering i Norge. Over 500 virksomheter i offentlig og privat sektor har svart på spørsmål om status, planer for og erfaringer med digitalisering.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå