Dette avslører hvem du er

«Likes»-mønsteret kan avsløre pikante opplysninger om deg, viser ny studie.

<p><b>«LIKES» AVSLØRER DEG:</b> Ved å gå gjennom dine «likes», mener forskere å kunne dra frem opplysninger man gjerne skulle sett forble skjult.</p>

«LIKES» AVSLØRER DEG: Ved å gå gjennom dine «likes», mener forskere å kunne dra frem opplysninger man gjerne skulle sett forble skjult.

«Hvis meg dine «likes», og jeg kan fortelle deg hvem du er.»

Det mener i hvert fall amerikanske forskere, som nylig har avsluttet en studie av 58.000 amerikanske Facebook-brukere.

Gjennom «likes», og kombinasjoner av «likes», mener forskerne med stor sikkerhet kan avsløre blant annet politiske og religiøse overbevisninger, skriver Wall Street Journal.

Forskerne mener også å kunne avsløre mer pikante opplysninger gjennom «likes»-mønsteret, som narkotikamisbruk, sivilstatus og seksuell legning.

LES OGSÅ: Facebook gjør eldre smartere

- Folk som deler «likes» forstår ikke at de deler veldig private temaer, sier psykolog Michal Kosinski ved Cambridge University, som har ledet studiet, til avisen. 

Kosinski forteller at flesteparten av folks «likes» befinner seg på et personlig nivå, og han mener at «likes»-spådommene på mange måter er like nøyaktig som personlighetstester.

LES OGSÅ: Facebook utsatt for «sofistikerte» hackerangrep

I studiet fant man eksempelvis at en «likes»-kombinasjonen av Texas, «Big Momma»-filmer og Facebook-siden «Forhold bør være mellom to mennesker, ikke hele universet», er en indikator på narkotikabruk.

«Liker» man på den andre siden bading, iskrem med kakedeig og Facebook-siden «Skli på gulvet med sokkene på», er sannsynligheten stor for at man ikke har brukt narkotika.

Ved 85 prosent av tilfellene var forskerne i stand til å skille mellom republikanere og demokrater, de kunne skille mellom svarte og hvite ved 95 prosent av tilfellene, og mellom heteroseksuelle og homoseksuelle menn ved 88 prosent.

LES OGSÅ: 

På forsiden nå