Eksperter: Kan dømmes for banksvindel

Huawei unngikk Iran-sanksjonene ved å bruke det globale banksystemet, opplyser kilder til Reuters.

Wanzhou Meng, finansdirektøren i Huawei, ble arrestert i Canada som følge av at selskapet skal ha brukt det globale banksystemet for å unngå USAs sanksjoner mot Iran.

Det opplyser kilder til Reuters.

Dette skal amerikanske myndigheter ha fått nyss i som følge av en større etterforskning man har arbeidet med siden 2016, opplyser kildene.

I det siste skal etterforskningen ha fått tilgang til opplysninger fra den asiatiske storbanken HSBC, hvor det har fremkommet ulovlige transaksjoner som involverte Iran. Dette sammenfatter med opplysninger kilder kom med til Wall Street Journal torsdag ettermiddag.

Ifølge eksperter Reuters har vært i kontakt med kan selskapet gjort seg skyldig i banksvindel som følge av transaksjonene.

Fredag skal Meng skal møte i retten i Vancouver for en kausjonhøring, skriver Reuters.

Arrestert

Huaweis' finansdirektør ble arrestert i Canada torsdag etter mistanker om brudd på Iran-sanksjonene.

En talsperson for det kanadiske justisdepartementet bekreftet at Wanzhou Meng ble arrestert på ordre fra amerikanske myndigheter.

Det er foreløpig ikke kjent hva hun er mistenkt for.

Meng er i tillegg til finansdirektør også er nestleder i Huawei-styret og datter av selskapets grunnlegger Ren Zhengfei.

Myndigheter i USA har etterforsket hvorvidt Huawei har brutt amerikanske handelsregler siden tidligst 2016, ifølge The Globe and Mail.

Myndighetene har sett på hvorvidt selskapet har fraktet produkter med opphav fra USA til Iran og andre land som er ilagt amerikanske eksport- og sanksjonslover.

Tidligere i år skrev Wall Street Journal at Huawei ble etterforsket for å ha solgt utstyr fra det amerikanske IT-selskapet Hewlett-Packard til Iran.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå