Eksplosjon i antall norske data-angrep

Stadig flere nordmenn får infisert PC etter å ha besøkt tilsynelatende trygge norske websider. Antall angrep økte med hele 113 prosent i første kvartal.

<p><b>STORT HOPP:</b> Ferske tall fra NorCert, myndighetens organ for å følge med på nettinfrastrukturen i Norge, viser en økning i antall saker fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013 på hele 113 prosent.<br/></p>

STORT HOPP: Ferske tall fra NorCert, myndighetens organ for å følge med på nettinfrastrukturen i Norge, viser en økning i antall saker fra første kvartal 2012 til første kvartal 2013 på hele 113 prosent.

- Dette er alvorlig, sier Eiliv Ofigsbø hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Tallene kommer fram i den ferske kvartalsrapporten til NorCert, NSM-avdelingen som overvåker angrep og infiseringer av norsk nett-infrastruktur.

Rapporten viser at antall registerte saker meldt inn til myndighetene økte med hele 113 prosent i første kvartal, målt mot samme periode i 2012.

Bare fra forrige kvartal er økningen på dramatiske 62 prosent.

Øker sjansen for svindel

- Vi har særlig sett en sterk økning i antall norske websider som sprer skadevare til klientmaskiner rundt om i landet, uttaler Ofigsbø, som er operativ avdelingsdirektør i NSM.

Les også: Slik blir du lurt

- Dette sprer potensialet for svindel, for eksempel nettbanksvindler, som vi har hatt en del av.

Det har vært en rekke angrep mot norske nettbanker det siste året, blant annet mot DNB.

Som E24 tidligere har rapportert, så ble nordmenn kort- og nettbanksvindlet for hele 143,6 millioner kroner i fjor.

- Siden det i stadig økende grad skjer angrep fra Norge, er det snakk om nordmenn som står bak, eller er det utlendinger som bruker vår infrastuktur?

- Det kan være begge deler. Ser man på statistikken og sammenholder med antall nettbanksvindelforsøk, så sier jo det noe, uttaler Ofigsbø til E24.

Les også:Kvitter seg med Java

- Den kraftige økningen av norske websider som brukes til dette formålet, hva betyr det?

- At dette rettes mot norske brukere. Det er jo som regel norske brukere som bruker norske sider. I stor grad gjøres dette for å kunne utføre økonomisk svindel i Norge, for eksempel nettbanksvindler, phising eller spam, sier Ofigsbø.

Misbruker «trygge» websider

Metoden med å bruke tilsynelatende ufarlige sider til å infisere, kalles vannhullsangrep.

Ved å spre skadevare via sider privatbrukere eller firmaer bruker i det daglige, får svindlere og spammere kastet nettet vidt.

<p><b>ALVORLIG:</b> Avdelingsdirektør for de operative virksomhetene hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Eiliv Ofigsbø, kaller den store økningen i antall registrerte datangrep for «alvorlig».<b><br/></b></p>

ALVORLIG: Avdelingsdirektør for de operative virksomhetene hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Eiliv Ofigsbø, kaller den store økningen i antall registrerte datangrep for «alvorlig».

Les også: Slik kan hackere mørklegge Norge

NorCert har i dette kvartalet funnet to ulike hendelser hvor nettsidene til vel ansette analyseselskaper har blitt brukt av angriper, for å få installert spionprogramvare på datamaskinene til intetanende brukere.

I det første eksemplet dreide det seg om tenketanken Centre for European Policy Studies, det andre eksemplet Information Handling Services, et analyseselskap med kunder i store selskaper og den norske statsadministrasjonen.

Les også:Slik blir nye BankID

- Denne måten å utføre angrep på brukes også i økende grad i målrettede angrep, hvor man har en spesifikk bedrift eller organisasjon man ønsker å ramme. Det er ofte enklere å infisere for eksempel en konferansepåmeldingsside du vet ansatte i bedriften skal benytte, enn å prøve å hacke seg inn i deres systemer.

Utnytter nettaviser

I kvartalsrapporten, som slippes i dag, kommer det fram at NorCert behandlet 4.119 saker i løpet av årets første kvartal. 

Av disse var 4.064 av sakene nye for året, og 200 av dem kategorisert til å ha sikkerhetsnivåene «høy» eller «medium».

Les også:Pirate Bay-gründer hacket Nordea

- Skyldes økningen i antall saker at det er flere angrep, eller bare at man er blitt flinkere til å oppdage?

- Det er nok en kombinasjon. Dette er alle sakene vi har fått innrapportert. Vi vet imidlertid at det har vært flere svindelforsøk, for eksempel mot norske nettbanker, noe som ganske sikkert tyder på at det er en økning. Det kan være mørketall i vår statistikk, men utslagene er såpass store at vi kan si at det er et økende problem.

- Hvem er det som typisk rammes?

- Vi ser at både store kjente norske websider og nettaviser, i tillegg til mindre og mer obskure sider, har vært utsatt for dette. Det er jo de som har informasjonssider og lignende som kan benyttes. Hvis du som bruker får infisert din personlige maskin, da er også du plutselig en del av problemet, sier avdelingsdirtektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Eiliv Ofigsbø.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå