EU gir Google nesten 15 milliarder i bot

EU-kommisjonen har utskrevet en bot tilsvarende 14,4 milliarder kroner til IT-giganten Google for å misbruke sin dominans i markedet for nettannonser.

Det er EUs konkurransemyndighet som ilegger en bot på 1,49 milliarder euro, tilsvarende 14,4 milliarder kroner til Google onsdag.

Boten ilegges fordi man mener at Google har blokkert søkemotorer fra å annonsere på plattformen. Dette er den tredje milliardboten EU ilegger Google i løpet av to år.

LES OGSÅ: Google Norge gikk med underskudd i fjor

Gigabot

I fjor ble selskapet ilagt en bot på 4,34 milliarder euro (41 milliarder kroner), fordi de brukte teknologi i Android til å blokkere rivaler.

Boten var like stor som Nederlands årlige bidrag inn i EU.

EU-kommisjonen mente internettgiganten hindrer konkurranse, blant annet ved at nettleseren Google Chrome automatisk er installert på telefoner med Android.

Google har allerede tatt grep, ifølge IT-giganten selv.

- Vi har alltid vært enige i at velfungerende, sunne markeder er i alles interesse. Vi har allerede gjort en hel rekke endringer til våre produkter for å imøtekomme kommisjonens påpekninger. De neste månedene vil vi gjøre ytterligere oppdateringer for å gi økt synlighet til våre konkurrenter i Europa, sier Kent Walker, SVP for Global Affairs i en kommentar.

Største noensinne

Boten i dag kom etter at EU utstedte en bot på 2,42 milliarder euro i 2017, fordi selskapet hadde gjort livet vanskeligere for prissammenligningstjenester.

EU mente Google fremhevet fremhevet egen shoppingtjeneste over konkurrentenes i søkemotoren.

Det var den største boten EU noensinne hadde gitt et enkeltselskap.

Dagens bot knyttes til forretningsområdet AdSense.

Ifølge konkurransemyndigheten skal Google ha brukt sin dominerende markedsposisjon til å unngå konkurranse.

– Google har sementert sin dominanse i søkemotormarkedet, og beskyttet seg mot konkurranse ved å innføre konkurransevridende vilkår for trejdeparts nettsteder, skriver Margrethe Vestager i sin begrunnelse.

Dansken leder EUs konkurransemyndighet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå