– Kan snu opp ned på nordmenns vennebetalingsvaner

Facebook Messenger fortsetter kampen om kundene i vennebetaling. Det kan gi Vipps og andre tjenester konkurranse.


<p><b>EUROPA-OFFENSIV:</b> Facebook tilbyr nå vennebetaling i både USA og Storbritannia. Teknologikjempene kaster seg nå inn i kampen om bankkundene.</p>

EUROPA-OFFENSIV: Facebook tilbyr nå vennebetaling i både USA og Storbritannia. Teknologikjempene kaster seg nå inn i kampen om bankkundene.

– Denne dagen har bankene visst vil komme, så det kommer ikke som overraskelse. Men det er nok neppe en gledens dag for dem, sier Liv Freihow, direktør for næringspolitikk i IKT Norge, til E24.

Amerikanske brukere har siden 2015 hatt muligheten til å sende og motta penger over «Facebook Messenger»-appen. Nå har britene også fått muligheten, som det første landet utenfor USA.

Det er en mulighet for at tjenesten også kan komme til Norge.

– Messenger kan snu opp ned på nordmenns vennebetalingsvaner på kort tid, mener Freihow.

Hun mener Vipps bør forvente hardere konkurranse fremover.

Tjenesten i Facebook Messenger er foreløpig gratis og skal være en integrert del av den populære applikasjonen. Facebook har samarbeidet med PayPal for å tilby tjenesten.

Appen hadde i april over 1,2 milliarder brukere og har vokst stort de siste årene.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Følger konkurrentene

– Vi tar alle konkurrenter på alvor, sier Elisabeth Haug, nestsjef i Vipps.

Facebook-topp Mark Zuckerberg
Facebook-topp Mark Zuckerberg

Vennebetaling har ekspandert stort de siste årene, og i Norge er nærmest halvparten av befolkningen brukere av Vipps.

Etter hvert har flere storbanker blitt en del av samarbeidet med DNB, deriblant Danske Bank, Nordea, Handelsbanken og mange sparebanker. Strategien deres er at flere konkurrenter jobber sammen for å tilby tjenesten.

Kredittratingbyrået Moody`s skrev nylig i en rapport at strategien fungerer og at dette presser andre, potensielle konkurrenter unna markedet. De mener kundene vil foretrekke de nordiske løsningene.

– Unge brukere vil være mest flyktige og vanskeligst å holde på, mener Freihow.

Det har ikke lykkes E24 å få Facebook i tale til denne saken.

Appen skal overvåke samtalene dine

For å få brukerne til å bruke betalingstjenesten, har Facebook lansert tjenesten «M». Appen skal kjenne igjen ord i chatmeldingene og anbefale deg å sende penger hvis brukerne skriver om betaling.

Mottar du en chatmelding fra en kompis om at han skylder deg hundre kroner for lørdagskvelden, vil appens virtuelle assistent anbefale deg å sende over pengene med en gang i appen.

– Forbrukerne trenger ikke å bekymre seg, sier IT-ekspert Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikkerhet.

Han tror løsningene vil ivareta forbrukernes sikkerhet.

– Så lenge det er en stor aktør så vil nok sikkerheten bli ivaretatt. Jeg er ikke redd for noen av de nye betalingsløsningene som kommer på markedet. Hvis sikkerheten er dårlig, må de som står bak ta tapet, mener Sandland.

Facebook utvikler også andre muligheter

Selskapet ser også på muligheten for å betalinger og overføringer på selve Facebook-appen, ifølge teknologinyhetssiden Recode.

Tjenesten skal angivelig hete «Red envelope», etter en asiatisk tradisjon med å sende gaver i forbindelse med høytider.

De skriver at tjenesten bør sees i sammenheng med muligheten til å kjøpe og selge ting på appen gjennom «Facebook Marketplace». Det kan imidlertid også bli brukt på vennebetaling.

Recode presiserer at det også er en mulighet for at tjenesten ikke blir satt ut i livet.

– De globale teknologiaktørene har en klar fremtid i Norge. Norske teknologiaktører må leve med konkurransen de representerer eller finne måter å samarbeide med dem, sier IKT-Norge-direktør Liv Freihow.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå