Snart kan Facebook bli banken din

Et nytt EU-direktiv om banktjenester trer i kraft 13. januar 2018. Direktivet åpner opp for at Facebook kan bli banken din.


<p>NY BRANSJE: Facebook kan tilby banktjenester som følge av et nytt EU-direktiv.</p>

NY BRANSJE: Facebook kan tilby banktjenester som følge av et nytt EU-direktiv.

Betalingstjenestedirektivet, som skal sikre økt konkurranse om betalingstjenester, trer snart i kraft.

Internasjonale giganter som Facebook, Apple, Google og Amazon står klare med tilbud om enkle betalingsløsninger som skal lokke oss vekk fra nettbanken og norske konkurrenter som Vipps.

– Dette vil innebære en helt ny konkurransesituasjon for Vipps, erkjenner Vipps-direktør Rune Garborg til NRK.

Forberedt

Bankene jobber med å forberede seg til den nye konkurransen, og i begynnelsen av desember fortalte Nordea-sjef Snorre Storset at alt de gjør som bank nå er i endring.

Når en it-gigant som Facebook også kan være din bank, kan du få en enklere økonomisk hverdag, men kanskje også en farligere, tror Tor Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– All din bruk av Facebook i dag, alle dine likes, kommentarer og postinger sier noe om deg som menneske. Om du i tillegg slipper Facebook eller andre leverandører inn på dine økonomiske data, får de en fjerde, femte dimensjon i sin forståelse av deg. De forstår deg da kanskje bedre enn du vil ønske, sier Andreassen til NRK.

Bankenes fordel

Amerikanske brukere har  siden 2015 hatt muligheten til å sende og motta penger gjennom Facebooks meldingsapp, og i november ble det kjent at britene var de første i Europa som kunne bruke tjenesten.

Tjenesten i Facebook Messenger er foreløpig gratis og skal være en integrert del av den populære applikasjonen. Facebook har samarbeidet med PayPal for å tilby tjenesten.

Kredittratingbyrået Moody`s skrev nylig i en rapport at strategien fungerer og at dette presser andre, potensielle konkurrenter unna markedet. De mener kundene vil foretrekke de nordiske løsningene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå