– Janteloven har skadet det norske næringslivet

Investor, entreprenør og tidligere Myspace-topp Sean Percival sier at det beste med det norske samfunnet også er en av svakhetene.


<p>MØTET MED NORGE: Sean Percival har blant annet skrevet bok om sitt møte med nordmenn.</p>

MØTET MED NORGE: Sean Percival har blant annet skrevet bok om sitt møte med nordmenn.

– Apple, Tesla og Yahoo ble skapt av første eller annengenerasjons innvandrere. Silicon Valley er et unikt sted, også fordi at det er plass for folk som kommer fra andre steder, sier amerikanske Sean Percival fra scenen under IKT Norges årskonferanse.

Han sier at det han opplever som noe av det beste ved det norske samfunnet er tilliten mellom folk, næringslivsaktører og myndigheter.

– Dere stoler på at bussen kommer når den skal, og dere stoler på myndighetene. Dere stoler til og med på oljeselskapene, sier Percival, som gjennom de siste årene har jobbet både fra Oslo og Silicon Valley.

Janteloven

Investoren sier at selv om denne tilliten er sterk i samfunnet, så er det vanskelig for folk utenfra å slippe inn.

– For oss fra utsiden er det vanskelig å få tillit. Min oppfordring er dele tilliten med oss, sier entreprenøren.

– Slipp oss inn i tillitssirkelen!

Percival er i dag partner i Katapult Accelerator, som investerer og hjelper oppstartsbedrifter. Han har også jobbet for 500 startups, og var en av lederne i det sosiale nettverket MySpace.

I dag jobber han mye med norske gründere.

– Noe av det første jeg lærte da jeg kom hit, var om janteloven. For en amerikaner er dette helt latterlig. Det er det motsatte av hvordan man tenker i Los Angeles. Jeg tror det har skadet det norske næringslivet, sier Percival.

– Men den gode nyheten er at de unge studentene jeg snakker med, ikke er like påvirket av denne tankegangen, legger han til.

Fra ønsker til skal

Som eksempel nevner han at han jobber mye med at norske gründere skal gå fra å si «vi ønsker å» til «vi skal».

– Om jeg, som investor, skal satse på at du klarer deg, så vil jeg at du også skal være overbevist om at du vil klare deg, selv om jeg vet at de fleste ikke gjør det, sier Percival, som tror at dette er en av grunnene til at svenskene har flere vellykkede oppstartsselskaper enn Norge.

Han har også skrevet boken «The loud american: Working with norwegians».

Ingar Bentsen, som er leder for finansteknologi-inkubatoren The Factory, sier at Percival har helt rett.

– Svenskene er mye mer fremoverlente. Når nordmenn har bygget sin tillitssirkel, så er det vanskelig å trenge inn. Vi må bare jobbe med det, sier Bentsen til E24.

Han forteller at de har hatt en egen satsing på dette i The Factory, men at det naturligvis er utfordrende å samle flere kulturer på ett sted.

– Vi har mye å lære fra andre kulturer, både når det gjelder pågangsmot og energi. Hos oss satser stadig flere selskaper globalt, og da må de kunne konkurrere globalt. Vi må bare prøve å bli bedre på det, sier Bentsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå