Risikerer pengekrav fra Innvovasjon Norge

Gründerne i Grønt Norge mottok 150.000 kroner av Innovasjon Norge i 2010. Nå kan det hende de må betale tilbake hele beløpet.

FIKK STØTTE: Gründerne Waleed Ahmed og Flemming Bordoy i Grønt Norge mottok 150.000 kroner i etableringstilskudd fra Innovasjon Norge.
FIKK STØTTE: Gründerne Waleed Ahmed og Flemming Bordoy i Grønt Norge mottok 150.000 kroner i etableringstilskudd fra Innovasjon Norge.

- Grønt Norge er en ren bløff, uttalte salgssjef Victor Sheng i Acever International til Dagens IT tirsdag.

De to unge gründerne Waleed Ahmed og Flemming S. Bordoy ble kjent i både inn- og utland for selskapet Grønt Norge, som ifølge radarparet har fått flere millionkontrakter.

De har blant annet hevdet å ha Telenor og flere internasjonale teleselskaper på kundelisten for deres solcelle-lader for iPhone.

Les også: Skal selge iPhone-tilbehør for 65 millioner kroner

I november 2011 uttalte Ahmed at omsetningen ville nå 40 millioner kroner, men tirsdag hevder altså Dagens IT at hele selskapet er en bløff. Også andre, blant dem FCC i Kuwait,  underbygger påstanden om at Grønt Norge kan ha løyet om salgssuksessen.

I 2010 hevdet Grønt Norge at Innovasjon Norge ville støtte dem med 640.000 kroner. Senere ble det kjent at beløpet var langt mindre, nemlig 150.000 kroner.

Kan få pengekrav

Seniorrådgiver Børge Jomaas bekrefter overfor E24 at selskapet mottok et etableringstilskudd på 150.000 kroner.

- Innovasjon Norge har i hovedsak støttet Grønt Norge for å sikre at selskapet ble etablert og at søkerne skulle stimuleres til å fortsette med utviklingen av miljøvennlige produkter for folk flest, sier han. 

Nå kan det riktignok hende at gründerne må tilbakebetale beløpet. På bakgrunn av informasjonen som nå har kommet frem om selskapet, vil Innovasjon Norge nemlig undersøke om alt har foregått etter boken fra kundens side.

- Generelt kan jeg si at hvis en kunde gir opplysninger til oss i en søknad som er avgjørende for om kunden får tilskudd, og så viser det seg ikke å stemme, så kan vi kreve tilskuddet tilbakebetalt, forklarer Jomaas.

Han understreker at ingenting er avgjort og at det ikke er sikkert at de vil kreve pengene tilbake.

- De overbeviste oss

Han legger til at Innovasjon Norges rolle er å bidra til innovasjon i næringslivet, noe som også innebærer en viss risiko.

Da Grønt Norge søkte om støtte, var kriteriene for å få etableringstilskudd ifølge Jomaas oppfylt. Senere har de også har fått en tilfredsstillende sluttrapportering fra Grønt Norge.

- Det er vår oppfølging. Vår oppfattelse var at dette var et reelt prosjekt, vi hadde stor tro på deres evner, også internasjonalt. De overbeviste oss, sier han.

Ifølge Jomaas ble solcelleetuiet ansett som en start for firmaet og et steg på veien videre.

- Det er viktig å påpeke at Grønt Norge ikke fikk etablerertilskuddet for solcelleetuiet alene, det ble altså ansett som et steg på veien, forklarer han.

E24 har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Waleed Ahmed, uten å lykkes. 

Les flere økonominyheter på E24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå