Innloggingsproblemer for Altinn - igjen

Påtrykket hos Altinn var mandag større enn hva tjenesten kan håndtere. Regnskapsførere som har leveringsfrist for sine kunder nettopp denne dagen fortviler.

Stor pågang Altinn
Stor pågang Altinn

Mandag ettermiddag meldte det offentliges nettportal Altinn via Twitter at svært mange prøvde å sjekke det endelige skatteoppgjøret sitt for 2010.

«Mange tusen sjekker skatteoppgjøret sitt for øyeblikket. Noen har meldt om problemer via Twitter. Leverandørene er på saken», meldte de.

Problemene oppleves imidlertid minst like frustrerende for regnskapsførere som for privatpersoner.

Siste frist mandag

Nettopp 20. juni er nemlig siste frist for innlevering av selvangivelsen for svært mange bedrifter som har fått utsatt leveringsfrist.

- I utgangspunktet hadde myndighetene kortet ned tiden vi kunne bruke på å levere inn selsvangivelsen for kunder med ti dager, fra 30. juni slik det var før, til 20. juni. Tatt i betraktning at vi er opptatt med andre ting i perioden fra den opprinnelige fristen 31. mai frem til fristen for momsoppgjøret 10. juni, gjorde det at vi i år i praksis hadde ti dager på oss, forteller Christin Horseng, regnskapsfører i Oslo til E24.

På toppen av dette stengte Altinn slik at regnskapsførerne ikke fikk levert inn noe i to-tre dager fra fredag 11. juni. Grunnen som ble oppgitt da, var at siden måtte oppgraderes foran skatteoppgjøret.

Som om ikke dette var nok kom Telenors problemer den på følgende uken, som kompliserte kontakten med regnskapsførernes kunder.

- Nå sitter vi med håret rett opp, vi jobber døgnet rundt og prøver å sende inn store mengder informasjon til Skatteetaten, men det nytter ikke. Tjenesten fungerer tregt og med uforutsigbare brudd. I dag er det rett og slett ingen vits i å prøve en gang, sier Horseng.

Skatteoppgjøret for privatpersoner

Tidligere i dag opplyste Skatteetaten at folk kunne sjekke skatteoppgjøret sitt på nettet.

«Har du fått SMS eller e-post om at skatteoppgjøret ditt er klart, kan du sjekke skatteoppgjøret i Altinn fra og med mandag 20. juni» heter det på etatens nettsider.

Det er imidlertid et begrenset antall som i utgangspunktet skal kunne gjøre dette - for å ha muligheten må man nemlig ha krysset av for at man ønsker dette i selvangivelsen. De som gjorde dette fikk i dag en SMS med beskjed om at skatteoppgjøret er tilgjengelig på nettet.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Altinn er utsatt for datatrøbbel. I mars snublet Altinn II, som ble lansert i fjor sommer, under sin første store prøvelse da store deler av Norges befolkning skulle sjekke skatteoppgjøret for 2010.

Det nye IT-prosjektet, døpt til Altinn II, ble lansert i juni 2010, etter at den originale versjonen hadde vært i drift siden 2003.

Det offentlige skal etter planen spare minst 9 milliarder kroner på å sentralisere kommunikasjonen via Altinn, ifølge estimater fra analyseselskapet Metier. Hele prosjektet skal ha en kostnad på 1 milliard kroner, ifølge Teknisk Ukeblad.

Mandag kveld har det tross flere forsøk ikke lyktes E24 å komme i kontakt med informasjonsansvarlig for Altinn.

Les mer:

«Nye Altinn» kostet 1 milliard

Innrømmer dårlig Altinn-testing

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå