Internett-penger med kjempeboom

En boble som snart sprekker, eller løsningen for alle som har mistet tiltroen til konvensjonelle banker? Internett-pengene Bitcoin har triplet seg i verdi på to uker.

<p><b>EVENTYRLIG BOOM:</b> Internettpengen Bitcoins har økt sin verdi dramatisk de siste ukene.<br/></p>

EVENTYRLIG BOOM: Internettpengen Bitcoins har økt sin verdi dramatisk de siste ukene.

Har du hørt om valuttaen Bitcoin?

Ikke?

Vel, den har økt i verdi fra vel 45 amerikanske dollar for bare to uker siden, til 141 på tidspunktet dette skrives.

- Kursen har steget vannvittig, sier skribent og tidligere megler Richard Paulsen til E24. 

Anonyme internettpenger

Bitcoin er ingen nasjonal valuta, men en desentralisert og internasjonal internettpenge - som ikke finnes i fysiske sedler og mynter - kun digitalt i datamaskiner.

Storheter som Bloomberg Businessweek og The New Yorker linker den økende interessen for den internasjonale «esperanto-pengen» med Kypros-krisen, og alle som har mistet tiltro til bankene etter den globale finanskrisen.

<p><b>ØKT INTERESSE:</b> Nordnet-blogger Richard Paulsen tror krisen i Sør-Europa, og økende medieomtale, har fått Bitcoins-kursen til å stige.<br/></p>

ØKT INTERESSE: Nordnet-blogger Richard Paulsen tror krisen i Sør-Europa, og økende medieomtale, har fått Bitcoins-kursen til å stige.

Teorien er at frustrerte grekere, spanjoler og andre som har blitt rammet av bankkrisene flytter midlene sine fra euro, som myndighetene kanskje kan komme til å konfiskere,  over i bitcoins. Og at spekulantene følger på:

- Kursen smalt opp samtidig som Kypros-krisen oppstod. Folk ser etter alternative havner for pengene sine, istemmer Richard Paulsen.

Mandagen etter at Kypros inngikk en avtale med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) hvor landets to største banker i realiteten ble slått konkurs, og innskytere med over 100.000 euro på konto vil tape store deler av innskuddene sine, steg verdien av Bitcoins fra 45 til 55 dollar. To dager senere var den oppe i 65 dollar.

Denne uken gikk verdien over 140 amerikanske dollar for én Bitcoin.

Totalt har verdien steget med over 100 dollar på bare et par uker!

- Samtidig skyldes veksten at media internasjonalt har begynt å få øynene opp for fenomenet. Mainstream-befolkningen begynner å vite hva dette er, og med det øker interessen, tror Paulsen.

<p><b>HAR DU INNSPILL TIL TEMAER ELLER FENOMENER VI BØR SKRIVE OM? <a href="mailto:eric.brekstad.utheim@e24.no"><br/></a></b></p><p align="right"><b><a href="mailto:eric.brekstad.utheim@e24.no">TIPS MEG HER</a></b><br/></p>

HAR DU INNSPILL TIL TEMAER ELLER FENOMENER VI BØR SKRIVE OM?

TIPS MEG HER

Algoritme-basert seddelpresse

Men hva er det folk har fått øynene opp for?

Hva er Bitcoins?

Japanske Soshi Nakatomo skapte den nye valutaen i 2009.

Skaperen har uttalt at motivasjonen for prosjektet var den globale finanskrisen, og stadig fallende tiltro til det finansielle systemet.

Bitcoins skulle fjerne korrupsjonsmuligheten i pengeflyten. Isteden for å legge sin skjebne i hendene på regjeringer, sentralbanker og andre tredjeparter, skulle myntenheten styres av matematikk.

Bak hver skapte Bitcoin ligger det nemlig en kryptologisk og matematisk utfordring, som brukerne i systemet må løse for å utstede nye penger.

Ved å putte datakraft inn i systemet klarer brukerne til slutt å lage algoritmer som knekker kryptologien, og driver prosjektet sakte framover.

Slik hindrer man inflasjon og for hurtig vekst.

Hemmelighetsfull japaner

Nakatomo er et pseudonym, og svært lite vites om den japanske gründeren.

Han (eller hun eller de) brukte eksisterende peer-to-peer, krypterings- og digital underskrift-teknologi i sitt nye konsept. Alt ble summert opp i et nisiders dokument, en brukermanual om du vil, som kom samtidig som de første bitcoins.

Nakatomo deltok flittig i Bitcoin-diskusjoner på nettet fram til våren 2012, da han forsvant fra nettet fullt og helt.

Oppfinnelsen hans/hennes/deres er imidlertid høyst oppegående.

Titusener av Bitcoins skifter hender hver dag (eller rettere sagt, IP-adresser).

De fleste innad i Bitcoin-nettverket, noen i bytte for varer, andre i veksling med mer konvensjonelle valutaer som dollar og euro.

Les også: Kjøpte Porsche for 300 bitcoins

- Som 1600-tallets tulipaner

Det som har skjedd de siste par ukene er unikt når det gjelder omfang, men det er ikke første gang «valutaen» stiger raskt til værs.

I løpet av 2011 steg en enkelt Bitcoin fra to dollar i verdi og opp til 30, for så å falle ned igjen til originalnivået i løpet av året.

Ettersom Bitcoin ikke er knyttet opp mot noe håndfast aktivum som for eksempel gull, fastsettes verdien utelukkende fra trading og spekulasjon verden over.

- Dette er det samme som å handle med 1600-tallets tulipaner i dag, siterer Financial Times UBS-megler Art Cashin, og tenker på blomsterhandelen i Amsterdam på 1600-tallet, den moderne økonomiens første kjempekrakk.

Andre har sammenlignet Bitcoins med tidligere kjempebobler som South Sea Company og dotcom-bølgen rundt årtusenskiftet. 

En boble?

- Så da er krakket er like rundt hjørnet, eller?

- Nå som interessen er så stor, vil kursbevegelsen være selvforsterkende. Om det er en boble som sprekker og forsvinner til slutt, er vanskelig å si, uttaler Richard Paulsen til E24.

Paulsen har blogget om Bitcoins på bloggen til nettmegleren Nordnet

- Problemet med valutaer er å kontrollere tilgangen. Bitcoin har en innebygd grense på 21 millioner mynter, så den vil aldri kunne inflateres. Det er tilbud og etterspørsel som styrer kursen. Jeg har hverken tro eller ikke-tro på akkurat dette prosjektet, men tror en elektronisk valuta i en eller annen form, på et eller annet tidspunkt, vil vinne fram, sier han.

- Det må bli enklere å enklere å handle med hverandre på nettet. En bankoverføring til utlandet tar ofte to-tre dager. Derfor er behovet der. Jeg trodde noen store og etablerte aktører som Facebook eller Google skulle bli først.

- Er det faktum at det ikke er noen man drar kjensel på som står bak, noen man kan stole på, som er Bitcoins største svakhet?

- Det er både styrken og svakheten. Dette begynte blant tech-geeks som ville ha uavhengighet, samtidig er det frykten for at noen kan svindle deg som gjør at det hele blir uglesett. Det har vært svindelforsøk, og jeg vil ikke anbefale folk å gå inn i Bitcoins. Men som fenomen kan internettvaluta ha en fremtid.

- Regjeringer kan sette foten ned

The New Yorker påpeker at frykten for anonymitet, og det faktum at Bitcoins kan bli brukt til  hvitvasking av penger skaffet ved for eksempel narkotikasalg, har skygget for en fornuftig diskusjon rundt fordelene og bakdelene ved en krypteringsbasert elektronisk myntenhet.

- Konvensjonelle sedler brukes også til å handle narkotika med, og er også vanskelig å finne om de stjeles, skriver journalist Maria Bustillos.

Les flere IT-saker på E24s digitalseksjon

Andre er mer negative når det gjelder Bitcoins framtid.

- Folk melder seg inn i Bitcoins-nettverket for å spekulere i inntjening, ikke for å bruke pengene som hverdagsvaluta, skriver MIT Technology Review.

Jim Angel, professor ved Georgetown-universitetet i USA, har liten tro på at internettpengen overlever.

- Regjeringer liker ikke konkurranse når det gjelder valutaer, og hvis dette går for langt og vokser for stort, vil de slå ned på det, sier han til Financial Times.

- I tillegg er dette basert på algoritmer som skal beskytte systemet. Vi vet alle at teknologi kan bryte sammen eller bli hacket. Vi er bare én skandale unna at Bitcoins kollapser fullstendig. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå