IT-krigen trappes opp

Når Google lanserer nytt styringssystem for små datamaskiner, kan dette være en trussel mot Microsofts dominerende stilling som verdens største IT-selskap, mener bransjeanalytiker.

			Slik ser en Google Chrome-side ut på Internett. Google harforeløpig valgt å bruke Chrome-navnet på sin satsing på operativsystemi konkurranse med Microsofts Windows.
Slik ser en Google Chrome-side ut på Internett. Google harforeløpig valgt å bruke Chrome-navnet på sin satsing på operativsystemi konkurranse med Microsofts Windows.

Markedskrigen mellom de to amerikanske IT-gigantene Microsoft og Google tilspisses.

Nylig lanserte programvareselskapet Microsoft sin egen søkemotor Bing for å ta opp konkurransen med det som er kjernevirksomheten til søkemotorselskapet Google.

Natt til i går svarte Google i en blogg på Internett: Nå utfordrer de Microsofts kjernevirksomhet med å lansere et helt nytt operativsystem for små bærbare datamaskiner, såkalte netbooks, som foreløpig har fått arbeidsnavnet Google Chrome OS.

Navnet er det samme som Googles nettleser som ble lansert i fjor høst, i konkurranse med Microsofts dominerende Internet Explorer.Googles planer kan utgjøre en trussel for Microsoft, ifølge IT-analytikeren Rob Enderle i det amerikanske konsulentselskapet Enderle Group. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at Microsoft er svært sårbar over for slike angrep, og de vet det.

Inntil i går hadde Microsoft-ledelsen ikke kommentert utspillet fra Google.

Enderle påpeker at Googles strategi har vært å utfordre Microsofts dominerende stilling i utvikling av ny IT-teknologi.

En avgjørende forutsetning for om Google kan lykkes er at de klarer å overbevise noen av de store PC-produsentene, som amerikanske Hewlett-Packard (HP) og Dell, til å åpne for Google Chrome OS i sine datamaskiner.

–Vi vurderer det, sier HP-talskvinnen Marlene Somsak.

97 prosent av Googles inntekter kommer fra annonser på internettsider, mens det meste av Microsofts inntekter stammer fra salg av forskjellige programvarer, som Windows og Office, til personlige datamaskiner (PC-er). Windows er i dag installert på rundt 90 prosent av alle PC-ene som brukes i verden, skriver Reuters.

Microsoft og Google har i flere år "kriget" mot hverandre i forskjellige markeder, fra nettsøkertjenester til teknologiske løsninger og programvarer for minidatamaskiner, og stadig mer avanserte mobiltelefoner, såkalte smarttelefoner.

Google skriver at planen er å lansere det nye operativsystemet for minidatamaskiner i andre halvdel av 2010. Plattformen i systemet skal være den åpne og frie kildekoden Linux.

–Vi får mange tilbakemeldinger fra våre brukere, og beskjeden er klar – datamaskiner må bli bedre, skriver Google-direktør Sundar Pichai og utviklingssjef Linus Upson i bloggen som ble lagt ut på nettet natt i går.

Tidspunktet for å slippe nyheten var åpenbart ikke tilfeldig valgt. Det skjedde samtidig som mange ledere i verdens teknologi- og medieselskaper møtes i Sun Valley i den amerikanske delstaten Idaho til en årlig konferanse om teknologi- og markedsutviklingen i IT-bransjen.

–Hastighet, enkelhet og sikkerhet er nøkkelområdene i Google Chrome OS, skriver Google i bloggen på nettet.

På forsiden nå