Vil inngå en «no-spy-agreement» med Norge

Huawei-topp sier at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til det kinesiske it-selskapets rolle i det norske telenettet.

– Vi vil inngå en «no-spy-agreement», der vi skriver under på at Huawei aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke Kina, sier Huawei-direktør James Chen til NRK.

Han er en av flere Huawei-topper som er i Norge under det kinesiske statsbesøket denne uken.

Direktøren sier til NRK at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til det kinesiske it-selskapets rolle i det norske telenettet.

– Vi har lansert denne ideen om en slik avtale under et handelsseminar med kinesiske og norske aktører i dag. Det er naturlig at vi også tar opp dette i den videre dialogen vi har med norske myndigheter, sier kommunikasjonssjef Erik Thomas Ganer i Huawei Norge til E24.

Huawei har tilbudt lignende avtaler til britiske og tyske myndigheter.

PST-bekymring

Huawei har møtt stor motstand over hele verden fra myndigheter og selskaper som revurderer sine avtaler med den kinesiske telegiganten i frykt for at selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og dets etterretningsorganer.

Ifølge tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

Etter det E24 forstår er avtalen Huawei-toppen snakker om ukjent for PST.

PSTs kommunikasjonssjef Morten Berntsen viser til den tidligere vurderingen, og opplyser at den står ved lag.

 <p>Visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa, James Chen, er i Norge, i forbindelse med det kinesiske statsbesøket.</p>

Visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa, James Chen, er i Norge, i forbindelse med det kinesiske statsbesøket.

Politiets sikkerhetstjeneste sa i januar til E24 at det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge.

Årsaken er at de mener selskaper som opererer fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med for eksempel ekomnett.

– Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett, som er kritisk infrastruktur, forklarte PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen.

USA-erklæring

Huawei er blitt utestengt fra 5G-utbygging i flere land på grunn av frykt for selskapets tette bånd til kinesiske myndigheter.

USA mistenker statsspionasje og har bedt sine NATO-allierte om ikke å bruke selskapet teknologi.

Senest onsdag denne uken signerte USAs president Donald Trump en erklæring om en «nasjonal nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko».

– Å nekte Huawei fra å gjøre forretninger i USA vil ikke gjøre landet sikrere eller sterkere, bare føre til færre, dyrere og dårligere alternativer, skriver selskapet som en reaksjon på Trump-erklæringen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå