- Klønete iPhone-lansering

Norges største elkjede synes ikke noe om å bli diktert av amerikanske Apple.
<b>STOR ETTERSPØRSEL:</b> Butikksjefen hos Telebutikken på Byporten i Oslo, Naghmana Rashid, regner med å selge ut alle telefonene i natt. Pål Vedal i Elkjøp er derimot ikke fornøyd med lanseringen.
STOR ETTERSPØRSEL: Butikksjefen hos Telebutikken på Byporten i Oslo, Naghmana Rashid, regner med å selge ut alle telefonene i natt. Pål Vedal i Elkjøp er derimot ikke fornøyd med lanseringen.

Den aller største utfordringen for alle som lanserer iPhone på fredag, er at volumene som tilbys er svært, svært små. Det skriver elektronikkgiganten Elkjøp i en e-post til E24.

Fredag lanseres iPhone 4 i 17 nye land - deriblant Norge. Norges største elektronikkjede synes ikke noe om Apples lanseringsstrategi. Elektronikkgiganten omsatte i Norge for 10,7 milliarder i 2009.

Les mer: Dette koster iPhone 4 i Norge

- Risikoen ved å markedsføre et så populært produkt som iPhone er at mange kunder blir skuffet om forhandlerne ikke kan levere, sier nordisk salgsdirektør Elkjøp Pål Vedal til E24.

- Dette er helt klart vår største bekymring. Vi ønsker å skape en realistisk forventning. Det er fantastisk små volumer som er tilgjengelig. Det er også litt spesielt at produsenten går ut forteller når vi skal selge telefonen. Det er fantastisk klønete. Det er som å love ungene is før kiosken åpner, sier han.

Han forteller at Apples strategi også gjør det vanskelig for Elkjøp å annonsere telefonen.

- Vi kan ikke annonsere den slik vi gjør med våre andre produkter.

Apple Norge ønsket ikke å kommentere saken overfor E24.

Oversolgte

Sist gang iPhone ble lansert i Norge brøt nettet sammen for en rekke av forhandlerne. Det skapte store problemer for Chess. Selskapet tok betalt for telefoner de ikke kunne levere på grunn av den begrensede tilgangen fra Apple.

- De hele endte med at vi hadde solgt langt flere telefoner enn vi kunne levere, sier salgsdirektør i Chess, Arve Andreassen, til E24.

Av Chess sine rundt 500.000 kunder er det noen tusen som har meldt sin interesse for telefonen.

- Denne etterspørselen klarer vi ikke dekke, svarer Chess-direktøren og legger ikke skjul på at han synes det har vært mye støy rundt lanseringen av telefonen.

- Det er klart vi også frykter at alle som vil ha ikke får. Dette kan fort bli en negativ lansering.

Har ikke til alle

Hos Netcom skaper også den etterspurte telefonen problemer.

- I fjor ble vi overrasket av en enorm stor pågangen på vår nettbutikk fra kunder som ville kjøpe iPhone 3GS på samme tidspunkt. Nettbutikken var treg og brøt sammen flere ganger. Den klarte ikke å håndtere alle henvendelsene, forteller kommunikasjonsrådgiver i Netcom, Charlotte Erikstad, til E24.

Netcom har i dag 1,3 millioner kunder. Av disse har 12.000 kunder meldt sin interesse for Apples iPhone.

- Vil alle disse få telefon fredag?

- Det kan bli tøft, innrømmer Erikstad og fortsetter:

- Vi må nok vente en stund før vi klarer å levere til alle.

Les også:

Klikk her for å følge E24 på Facebook

Les flere nyheter på E24.no

På forsiden nå