Forskere og investorer advarer mot kunstig intelligens

Flere teknologi-eksperter har skrevet under et åpent brev der de ønsker mer forskning rundt farene som kan oppstå når kunstig intelligens utvikles. Blant dem som har signert, er Elon Musk og Stephen Hawking.


<p><b>ADVARER:</b> Den britiske fysikeren og matematikeren Stephen Hawking er en av ekspertene som advarer mot kunstig intelligens. </p>

ADVARER: Den britiske fysikeren og matematikeren Stephen Hawking er en av ekspertene som advarer mot kunstig intelligens. 

Entreprenører, forskere og investorer, som jobber innenfor feltet kunstig intelligens har signert et åpent brev, der de advarer og mener at det trengs mer forskning rundt sikkerheten knyttet til kunstig intelligens.

– På grunn av det store potensialet er det viktig å forske på hvordan vi kan utnytte fordelene og samtidig unngå farene, står det i brevet.

– Våre kunstig intelligens-systemer må gjøre det vi ønsker at de skal gjøre, står det videre.

Musk og Hawking

Brevet er lagt ut på The Future Life Institutes nettsider. Instituttet ble finansiert i fjor, blant annet av Skype-gründer Jaan Tallinn. 

Instituttet har et ønske om å stimulere forskning som gjør fremtiden bedre, og redusere trusler mot menneskeheten.

Blant dem som har signert er Tesla-sjef Elon Musk, fysiker Stephen Hawking og nobelprisvinner Frank Wilczek, som er rådgivere for instituttet. Også skuespillerne Morgan Freeman og Alan Alda er blant rådgiverne som er knyttet til instituttet.

 <p><b>ADVARER:</b> Tesla-sjef Elon Musk har flere ganger bedt forskere og utviklere være forsiktige og kritiske i utviklingen av kunstig intelligens. Her er han ved en lansering i oktober i fjor. </p>

ADVARER: Tesla-sjef Elon Musk har flere ganger bedt forskere og utviklere være forsiktige og kritiske i utviklingen av kunstig intelligens. Her er han ved en lansering i oktober i fjor. 

Luke Muelhlhauser, som er direktør i Machine Intelligence Research Institute, entreprenørene bak selskapene DeepMind, som jobber med kunstig intelligens, og flere ansatte ved Google, IBM og Microsoft har også signert brevet.

I brevet understrekes det at det er svært mye positivt med kunstig intelligens.

– De potensielle fordelene er enorme, siden alt menneskeheten har å tilby er laget fra menneskelig intelligens kan vi ikke forutse hva vi kan oppnå når denne intelligensen blir forsterket av redskapene kunstig intelligens kan gi, men å utrydde sykdom og fattigdom er ikke umulig, står det i brevet. 

Unngå farer

Vi har allerede noe kunstig intelligens som er tilgjengelig i samfunnet, blant annet førerløse biler og stemmegjenkjenning.

Mannen som blir omtalt som en av verdens smarteste og blant annet en nobelprisvinner har også tidligere gått ut og advart i et innlegg i britiske The Independent.

– Om vi lykkes med å skape kunstig intelligens, vil det være den største hendelsen i menneskets historie. Dessverre kan det også bli den siste, om vi ikke lærer hvordan vi kan unngå farene, skriver gruppen med ledende forskere – Stephen Hawking, Stuart Russel, Max Tegnmark og Frank Wilczek, i innlegget som ble publisert i mai i fjor.

Under en tale ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i oktober i fjor advarte Musk mot at forskning på dette feltet kan få uante konsekvenser til tross for at mange forskere mener kunstig intelligens er det neste logiske steget i den teknologiske utviklingen.

– Med forskning på kunstig intelligens tilkaller vi en demon, sa Musk til studentene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå