Netflix bekrefter prisøkning i Norge

Netflix har testet kundenes betalingsvilje. Den var så god at prisene nå skal økes over hele verden.

<p><b>KLAR FOR PRISØKNING:</b> Netflix mener de kan øke prisene uten at kundene flykter. Etter et prøveprosjekt i Irland skal prisøkningen rulles ut i hele verden. Her er konsernsjef Reed Hastings på besøk i Oslo under den norske lanseringen i 2012.</p>

KLAR FOR PRISØKNING: Netflix mener de kan øke prisene uten at kundene flykter. Etter et prøveprosjekt i Irland skal prisøkningen rulles ut i hele verden. Her er konsernsjef Reed Hastings på besøk i Oslo under den norske lanseringen i 2012.

På tampen av påskeferien mandag kveld offentliggjorde Netflix sine kvartalstall for årets tre første måneder.

Selskapet som startet med DVD-utleie per post i USA har de siste årene utvidet kraftig internasjonalt med sin nettbaserte streamingtjeneste av filmer og TV-serier.

Høsten 2012 ble tjenesten offisielt lansert i Norge og Norden til 79 kroner per måned for ubegrenset TV-titting. Lanseringen til underholdningsgiganten Netflix førte til at enkelte av Netflix sine konkurrenter i det norske markedet valgte å senke prisene sine.

Nå tar streamingmarkedet derimot en helt annen vending, for nå øker den største aktøren prisen.

Før sommeren må nemlig nye kunder hos Netflix regne med å betale mellom 89 og 99 kroner måneden for tjenesten. Etterhvert vil også de eksisterende kundene måtte hoste opp med mer penger i måneden.

Forklaringen bak prisøkningen finnes trolig i det faktum at streaming-virksomheten er avhengig av å øke inntjeningen.

I sin kvartalsrapport gjør Netflix det klinkende klart at deres internasjonale ekspansjon koster penger, men at tallene er på bedringens vei.

- Dagens internasjonale segment er på vei til å nå lønnsomhet i år, skriver selskapet.

De legger til at en ytterligere ekspansjon i Europa i andre halvår derimot fortsatt vil trekke selskapets resultat ned.

Pristest i Irland

I et brev til aksjonærene i kvartalsrapporten skriver konsernsjef og styreleder Reed Hastings at prisene skal opp.

I Irland økte Netflix prisene med én euro til €7,99 per måned i januar for å teste reaksjonen i markedet. De eksisterende kundene fikk beholde sin gamle pris i to år før prisene øker for dem også.

- Som ventet så vi liten effekt av prisøkningen i januar for nye medlemmer i Irland, skriver Hastings.

Han viser til at utvalget og tilbudet har økt betraktelig siden Netflix ble lansert i 2010 i USA.

- Vårt nåværende syn er å gjøre en én- eller to-dollars prisøkning (fra dagens USA-pris på 7,99 dollar, journ. anm.), avhengig av land, senere i kvartalet for nye medlemmer. Eksisterende medlemmer vil forbli på dagens prisnivå for en generøs tidsperiode, skriver Netflix-sjefen.

- Disse endringene vil gjøre det mulig for oss å sikre mer innhold og levere en bedre streaming-opplevelse, legger han til.

Dermed er det duket for en prisøkning globalt for nye Netflix-medlemmer innen utgangen av juni.

Bekrefter norsk økning

På spørsmål om dette også betyr at prisen vil øke i Norge, svarer Netflix-talsmann Joris Evers følgende i en e-post til E24:

- Din antagelse er korrekt.

- Vi har sagt at vi forventer å øke prisene over hele verden med én eller to dollar i måneden, avhengig av land, legger han til.

Evers sier at selskapet ikke har noen flere detaljer å gi om prisøkningen per dags dato. Selskapet vil heller ikke si om en «generøs tidsperiode» betyr at de eksisterende kundene får beholde den gamle prisen i to år, slik som i Irland.

Dagens månedspris på Netflix i USA er på 7,99 dollar, mens den er 79 kroner i Norge. En økning på én eller to dollar fra et amerikansk utgangspunkt, vil derfor trolig bety en økning på 10 eller 20 kroner på den norske månedsprisen.

Netflix har mange konkurrenter i Norge som alle tilbyr forskjellige type streaming-tilbud til nordmenn.

Viaplay nedjusterte sine pris til 79 kroner per måned kort tid etter Netflix sin lansering. Viaplay tilbyr i likhet med Netflix utenlandske og norske serier og filmer, og har i tillegg et tett samarbeid med Viasat-kanelene som TV3.

HBOs tjeneste koster 79 kroner per måned i Norge, men tilbyr bare innhold fra HBO.

TV 2s Sumo-tjeneste koster fra 100 til 183 kroner per måned, avhengig av om man også skal ha med sport i streaming-tjenesten.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå