Nettalbum skal bli millionbutikk

Fotoalbum, familietre, historier. Alt dette kan du nå dele med familie og venner hos norske Album2. Selskapet er på pengejakt for å vokse og bli Europas svar på Facebook og MySpace - for voksne.

Album2 lanseres nå for fullt i Storbritannia. Nærmere 3000 briter har allerede registrert seg som brukere.

Drøyt 2000 nordmenn er også i gang. Til sommeren står Tyskland for tur.

Totalt har Album2 har i dag rundt 7000 brukere, og målet er 70 000 i løpet av året.

- Målet er å bli størst i Europa, sier gründer og daglig leder Sveinung Dammen i Album2. Han har de siste tre årene jobbet med å bygge tjenesten fraForskningsparken i Oslo.

Lagre, dele

Album2 er en nettbasert tjeneste hvor man kan lagre og sortere private bilder, historier, lage blogger, sende e-kort og mye annet. Det kan også bygges opp et familietre. Hver enkelt bruker beskytter sine bilder gjennom private brukernavn og passord, men bildene kan enkelt deles med venner og familie.

Ideen fikk gründer Sveinung Dammen da han for noen år siden sto ved sin mors grav.

- Jeg tenkte at er dette det eneste som blir igjen av oss når livet er over. Men min mor etterlot seg masse bilder, brev og lignende. Jeg ønsket å finne en måte å lagre all denne informasjon på og dele den med resten av slekten. Dermed var ideen til Album2 sådd, sier han.

Nettsamfunn

Konseptet ligner ifølge Dammen mest på tjenester MySpace og Facebook, og representerer den sterke trenden med nettsamfunn eller såkalte "communities".

Les også: Vil gi Facebook-gründer milliarder

- I motsetning til for eksempel Facebook, hvor det meste ligger åpent, så kan man med vår tjeneste bestemme hvem som skal få tilgang. Facebook retter seg dessuten mot studenter og ungdom, mens vår målgruppe er voksne over 30 år, sier Dammen.

Han håper at selskapet skal ha en omsetningstakt på 100 millioner kroner mot sluttet av 2008. Inntektene skal komme fra bestilling av papirbilder og reklame i tillegg til at brukerne må betale for serverplass over 2 Gigabyte og noen andre tjenester.

Konkursfare

På spørsmål om hva som skjer med de enkelte bildene hvis Album2 skulle gå konkurs, sier Dammen:

- Uansett hva som skjer, så er det billig og enkelt å drifte systemet videre. Dessuten vil vi ordne det slik at folk skal kunne laste over sine egne sider på egen PC, sier han.

Foreløpig er det bare Dammen, Forskningsparken og tre andre mindre investorer inne på eiersiden. Men med selskapets vekstplaner er det nå behov for å hente inn nye millioner.

Utvikler i "vampyrland"

Foreløpig er Dammen og utvikler Torstein Risnes de eneste ansatte i Norge. Men programmeringsjobben er hovedsakelig utført av et team utviklere i Transylvania i Romania.

- Rumenerne er veldig dyktige og langt rimeligere enn norske programmerere. Dessuten er kulturforskjellen langt mindre enn om vi for eksempel skulle leid inn hjelp fra India, sier Dammen.

Les også: Kjøp "kule venner" og Omstridt 26-åring tjente halv mrd.

På forsiden nå