Nokia til værs på børsen etter knallsalg av Lumia

Nokia- aksjen suste tosifret oppover både i Helsinki og USA torsdag, etter solide salgstall for smarttelefonen Lumia.

<p><b>PÅ RIKITG VEI:</b> Nokias kostnadskutt får positive ringvirkninger for resultatet i fjerde kvartal. Selskapet steg nesten 11 prosent på Helsinki-børsen torsdag. Bildet viser Nokia-sjef, Stephen Elop, som introduserer mobilen Lumia i New York i september i fjor.<br/></p>

PÅ RIKITG VEI: Nokias kostnadskutt får positive ringvirkninger for resultatet i fjerde kvartal. Selskapet steg nesten 11 prosent på Helsinki-børsen torsdag. Bildet viser Nokia-sjef, Stephen Elop, som introduserer mobilen Lumia i New York i september i fjor.

Analytikere ser lyset i horisonten for Nokia etter tegn til bedring etter selskapets salg av smarttelefoner overgikk forventningene i fjerde kvartal.

Lansering av nye produkter og kostnadskutt har bidratt til at telegiganten nå ser ut til å være på riktig kjøl. 

Børs-byks

Nokia solgte 4,4 millioner Lumia telefoner i fjerde kvartal, mot 2,9 i tredje kvartal.

Toppsjef, Stephen Elop, fortalte under en telefonkonferanse torsdag at salgene vitner om solid gjennomføring av selskapets strategi.

Selskapet lanserte i 2012 flere nye modeller av blant annet smarttelefonen Lumia. I tillegg har reduserte kostnader bidratt til styrket bunnlinje. 

Torsdag steg aksjen nesten 11 prosent i Helsinki og i USA endte aksjen opp over 18 prosent.

- Fremover vil vi fokusere på å trappe opp leveranser av Lumina og å nå nye markeder, sier Elop ifølge MarketWatch.

 - Bærer frukter

Nokia, som i utgangspunktet hadde ventet et driftsunderskudd på 6 prosent, forteller at kvartalstallene ligger an til en margin på mellom null og positive 2 prosent.

 - Etter å nærmest konsekvent ha levert negative resultater, og presentasjoner av tall under forventningene, kan det se ut til at Nokia endelig er på vei oppover, sier Mark Huber, i analyse - og oppstartskapitalfirmaet ETC Capital i London.

- Selskapets kostnadskutt ser endelig ut til å bære frukter, la han til etter å ha sett kvartalstallene. 

Også Louis Landeman, analytiker i Danske Bank i Stockholm er positivt overrasket over tallene.

- Selskapets restruktureringsprogram reduserer kostnader raskere enn ventet, forteller han til Bloomberg.

- Sikre langsiktig konkurransevne

E24 har tidligere skrevet om at selskapet solgte, for deretter å leie tilbake, hovedkvarteret sitt for få inn sårt tiltrengte kontanter. 

I tredje kvartal rapporterte telegiganten om et underskudd på 576 millioner euro før skatt, og i fjor sommer kuttet Nokia 10.000 stillinger i flere land.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>SOLGT:</b> Nokia solgte prakteiendommene sine for å få inn tiltrengt kapital. I dag leaser selskapet bygningene i Espoo i Finland.</p>

SOLGT: Nokia solgte prakteiendommene sine for å få inn tiltrengt kapital. I dag leaser selskapet bygningene i Espoo i Finland.

- Disse planlagte reduksjonene er en lei konsekvens av de grep vi mener vi må ta for å sikre Nokias langsiktige konkurransekraft, sa konsernsjef Stephen Elop i Nokia i en børsmelding i august. 

Etter Apples suksess med smarttelefonen iPhone har Nokia slitt voldsomt. Siden iPhone-lanseringen i 2007 hadde Nokia i oktober falt over 90 prosent. 

Lang vei tilbake

På tross av torsdagens solide salgstall er veien tilbake likevel svært bratt for selskapet.

Før iPhone kontrollerte Nokia rundt halvparten av verdens smarttelefon-marked, men etter 2007 har Nokias andel falt til 4 prosent, ifølge Business Wire.

Samtidig fortsetter Samsung og Apple å øke markedsandelene, med henholdsvis 35 og 17 prosent av markedet. 

LES OGSÅ: 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå