Norsk nettbutikk tester betaling med Bitcoins

Nå kan du kjøpe varer med Bitcoins også i Norge. Samtidig advarer eksperter nok en gang mot at internettpengen kan være en «boble».

<p><b>NETTPENGER:</b> En norsk nettbutikk har begynt å akseptere Bitcoins som betalingsmiddel. Til venstre ser vi en fysisk variant av internettvalutaen, laget som en gimmick. Til høyre faksimile fra nettbutikken.</p>

NETTPENGER: En norsk nettbutikk har begynt å akseptere Bitcoins som betalingsmiddel. Til venstre ser vi en fysisk variant av internettvalutaen, laget som en gimmick. Til høyre faksimile fra nettbutikken.

- Vi har innført en betalingsmåte som tar imot Bitcoins som betaling, på lik linje som tradisjonelle netthandelsløsninger som Visa, Mastercard og BankAxept, sier Robert Grinde, som sammen med Florent Nicolas Aste står bak Wishbox, som selger opplevelsesgaver over nett.

- Bitcoins er veldig i vinden. Nå som løsningen begynner å bli akseptert av flere og flere tenkte vi «hvorfor ikke prøve?». Dette kan være fremtidens måte å betale på. Man må jo starte et sted, sier Grinde.

Han tror at hans nettbutikk er den første som tar i bruk Bitcoins som akseptert betalingsmiddel for ordinære varekjøp i Norge.

- I hvert fall det vi vet. Jeg har sett noen privatpersoner som har akseptert Bitcoins ved kjøp, men ikke vanlige nettbutikker. Det kan vel være noen andre også.

<p><b>DRIVER NETTHANDEL:</b>Robert Grinde har sammen med Florent Nicolas Aste drevet Wishbox siden 2009. Nettbutikken selger opplevelsesgaver, og gikk i pluss for første gang i fjor - med driftsinntekter på like under millionen.</p>

DRIVER NETTHANDEL:Robert Grinde har sammen med Florent Nicolas Aste drevet Wishbox siden 2009. Nettbutikken selger opplevelsesgaver, og gikk i pluss for første gang i fjor - med driftsinntekter på like under millionen.

Volatil kursutvikling

Bitcoins har eksistert siden 2009, men fått et voldsomt oppsving det siste året.

Kursutviklingen har imidlertid vært svært volatil - med eksempler på både dobling og halvering på få dager.

Den virtuelle pengen har også fått spørsmålstegn satt rundt både sikkerhet og lovlighet.

Grinde og Wishbox understreker at de nå tester ut Bitcoins som betalingsmiddel i liten skala, og at de vil gå videre med løsningen kun om den viser seg å ha noe for seg.

- Så lenge Bitcoin er trygt så skal dette være trygt. Selve Bitcoins kan ikke vi ta ansvaret for. Men om systemet fungerer, skal vår løsning også fungere, lover han.

- Vi er innforstått med at kursen går opp og ned. Dette er en test fra vår side, for å se hvordan det fungerer. Vi synes ideen om Bitcoins er spennende, og prøver det derfor ut, sier Grinde til E24.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

<p><b>BITCOINS-VALG:</b>Denne skjermdumpen viser hvordan du kan huke av Bitcoins som betaling på bestillingssiden til den norske nettbutikken.<br/></p>

BITCOINS-VALG:Denne skjermdumpen viser hvordan du kan huke av Bitcoins som betaling på bestillingssiden til den norske nettbutikken.

Den tekniske løsningen Wishbox benytter er en tredjeparts agent, en betalingsplattform med åpen kildekode som aksepterer Bitcoins.

- Løsningen har en innebygd valutakonverterer, som konverterer fra norske kroner.

- Hvordan regner den ut kursen, som jo er så skiftende?

- Den bruker et gjennomsnitt regnet over 30 dager, for å ikke få så store svingninger. Kursdifferansen i forhold til børser og lignende vil derfor variere noe. Men det ville gjerne vært tilfellet om vi tok betalt i for eksempel amerikanske dollar også.

- Er dette trygt og sikkert?

- Bitcoin er ny åpen kilde-teknologi. Det har vært en del skriverier om ting som ikke har fungert, men da gjennomgående tredjepartsløsninger. Vårt firma har en Bitcoins-lommebok, og vi skal - om det blir volum i denne handelen - enten daglig l overføre verdiene her til en såkalt «cold storage»-lommebok som ligger offline og ikke kan nås av hackere, eller veksle verdiene inn og overføre direkte til bankkonto, sier Grinde.

En tulipan-boble?

Som The Verge skriverså har verdien på Bitcoins svunget kraftig den siste tiden.

Fra en ny all time high kurs på 1.240 amerikanske dollar i starten av forrige uke, til fall ned til 680 dollar dager senere, da kinesiske myndigheter antydet et forbud.

Bloomberg er blant de som har sammenlignet den virtuelle myntenheten med en «massiv boble», og trukket paralleller til tulipankrakket i Nederland på 1600-tallet, alle krakks mor, bestemor og grandtante.

Den norske jusprofessoren og ekspert på betalingsformidling Olav Torvund er blant de som tror Bitcoins-oppsvinget er en massiv boble - og er overrasket over at den ennå ikke har sprukket.

- Historisk har investorer satt penger i hollandske tulipaner, britiske jernbaneaksjer og dotcom-selskaper. Bobler som sprakk, der de som kom inn sent tapte enorme beløp, sier han til Finansavisen.

The Verge hevder på sin side at nettopp «hypen» ødelegger for Bitcoins sjanser til å bli et reelt alternativ til konvensjonelle penger.

- Et økende antall forretninger, fra Lamborghini-selgere til Virgin Galactic, har åpnet for Bitcoins som akseptert betalingsmiddel. Men potensielle kunder vil være varsomme med å bruke Bitcoins i dag, når «pengene» kan være verdt det dobbelte om en dag eller to, skriver nettstedet - og siterer seriegründer og venturekapitalist Chris Dixon fra California-selskapet Andreessen Horowitz:

- Bitcoins har potensialet til å bli det «innfødte» betalingsmiddelet på nettet, men det vil aldri skje så lenge verdien stadig blåses opp av tradere som kun ser Bitcoins som en mulighet til å spekulere kortsiktig.

- Håper andre kommer etter

Så hvordan kan man komme ut av den nåværende volatile, spekulantdrevne situasjonen?

Noen hevder løsningen er å øke selve volumet betraktelig, få mere Bitcoins i omløp - slik at hver transaksjon eller oppkjøp utgjør en mindre andel av den totale basen, og med det får en mindre innvirkning på kursutviklingen. 

Med andre ord: Mer hverdagsbruk og mindre spekulering.

Og det er akkurat dette Wishbox nå ser muligheten for.

- Vi håper at andre følger etter. En plass må det jo starte, og vi tror dette på sikt kan bli et lønnsomt alternativ til de andre etablerte løsningene som Visa og Mastercard, sier Robert Grinde til E24.

Wishbox la ut sin betalingsløsning før helgen. De har ennå ikke promotert løsningen, og Grinde innrømmer at de ikke akkurat har blitt nedrent av Bitcoins-brukere.

- Vi har fått noen tilbakemeldinger om at det var litt vanskelig å bruke, og vi ser at folk flest fortsatt velger å betale med vanlige betalingskort, sier han.

- Vi synes allikevel teknologien er spennende, og tester den ut nå. Så får vi se hvor det ender. Har all verdien i Bitcoins tapt seg om to måneder, ja da har vi vel tapt noen penger, men det er vel prisen for å være pionerer innen ny teknologi, ler Robert Grinde i Wishbox.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå