Slik bruker teknologikjempene OL som utstillingsvindu

OL er ikke bare en idrettsfest – lekene er også spekket med ny teknologi. 


<p><b>OLYMPISKE TEKNOLOGILEKER:</b> OL er ikke bare en idrettsfest. Det er også en oppvisning i ny teknologi.</p>

OLYMPISKE TEKNOLOGILEKER: OL er ikke bare en idrettsfest. Det er også en oppvisning i ny teknologi.

De neste to ukene vil verdens øyne være rettet mot Pyeongchang i Sør-Korea og de olympiske lekene. Det gir landet, kjent blant annet for teknologikjemper som Samsung, LG og Hyundai, et utstillingsvindu også for ferske teknologiske nyvinninger. 

Og dersom det skulle være noen tvil etter Oslo-OL-diskusjonen for noen år tilbake: I OL er det pengene som rår, særlig utenfor idrettsbanen. 

Ifølge CNBC har teknologiselskapene stelt i stand en rekke løsninger som skal sørge for en bedre OL-opplevelse for både utøvere, publikum og TV-tittere.

Det første som møter dem som ankommer flyplassen Incheon i Seoul, er snakkende roboter fra LG. I tillegg til å rengjøre flyplassen, skal disse gi besøkende informasjon om hvilken gate man skal fly fra og hvor man henter bagasjen.

Hyundai leverer dessuten selvkjørende busser som skal frakte tilskuere mellom de 12 ulike arenaene i og rundt Pyeongchang.

 <p><b>RENGJØRING OG INFORMASJON:</b> På Incheon internasjonale flyplass i Sør-Korea blir besøkende møtt av roboter som rengjør gulvene og skal hjelpe besøkende med å finne bagasjen sin.</p>

RENGJØRING OG INFORMASJON: På Incheon internasjonale flyplass i Sør-Korea blir besøkende møtt av roboter som rengjør gulvene og skal hjelpe besøkende med å finne bagasjen sin.

Fakkelstafetten som tradisjon tro leder opp til OL, ble i desember også preget av nyere teknologi.

En robot hadde fått det ærefulle oppdraget å bære den olympiske flammen noen hundre meter i byen Daejeon i Sør-Korea.

5G-teknologi

Sør-Korea omtales ofte sammen med Japan som noen av verdens største teknologiland. 

Og at det er teknologi som står i høysetet her er det liten tvil om. Blant annet vil det være godt utbygde 5G nettverk som skal testes under OL. 5G-teknologi er regnet å være 700 ganger raskere enn 4G som de siste årene har vært standard på nye telefoner.

 <p><b>OLYMPISK AI:</b> En robot av typen DRC-Hubo bar i desember den olympiske ilden. </p>

OLYMPISK AI: En robot av typen DRC-Hubo bar i desember den olympiske ilden. 

Her i landet ble det i november klart at Telenor hadde valgt Kongsberg til å bli landets første 5G kommune. 

Er man ustødig i koreansk er det heller ikke noe problem. Sør-Koreas elektronikk- og telekommunikasjonsinstitutt har sammen med et lokalt programvareselskap skapt en app som automatisk oversetter tale fra koreansk til 29 ulike språk.

Og er du blant dem som skal se OL på TV, kan det være du får deg noen små overraskelser.

Blant annet har man skapt teknologi som kan vise løpet til eksempelvis lederen i utfor alpint, i samme bilde som de påfølgende utøverne kjører. 

Hvorvidt dette vil bli brukt på norske tv-skjermer er ikke kjent, men at det vil bli brukt mye teknologi under Discoverys sendinger er det liten tvil om.

– Veldig «hitech»

– Det er veldig «hitech» her, så spørsmålet om hvorfor en utøver vinner, blir nok mer belyst nå. Hvorfor valgte hun innersvingen før spurten, hvorfor har Aksel Lund Svindal valgt den linjen. Det er spørsmål seerne kanskje får svar på i større grad denne gangen, sa Carsten Skjelbred programleder for Discoverys sendinger fra Pyeongchang til VG onsdag.

Hvordan skal dere få formidlet dette?

– Gjennom analyse og eksperter som viser dette på sin måte, med teknologi, sa Skjelbreid.

Noe vi sannsynligvis ikke vil se så mye av i Norge, er OL-sendinger tilpasset VR (virtuell virkelighet). Aldri tidligere har det blitt laget så mye TV beregnet på denne teknologien som man vil se i OL, ifølge CNBC.

 <p><b>VR-TEST:</b> IOC-president Thomas Bach prøver et par VR-briller i forkant av lekene i Pyeongchang.</p>

VR-TEST: IOC-president Thomas Bach prøver et par VR-briller i forkant av lekene i Pyeongchang.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå