Rykter om gigantoppkjøp

Rykter i aksjemarkedet sier at Apple vil kjøpe Sony, noe som sender Sony rett til værs.
SONY+APPLE?: Det ryktes om gigantoppkjøp i aksjemarkedet. Her er Apple-konsernsjef og grunnlegger Steve Jobs i 1999, der han hyllet Sonys medgrunnlegger Akio Morita.
SONY+APPLE?: Det ryktes om gigantoppkjøp i aksjemarkedet. Her er Apple-konsernsjef og grunnlegger Steve Jobs i 1999, der han hyllet Sonys medgrunnlegger Akio Morita.

Aksjene i den japanske giganten Sony steg nesten tre prosent i Japan tirsdag, etter rykter om et mulig Apple-oppkjøp spredte seg i media. Investeringsbanken Kaufman Bros. og finansmagasinet Barron's har vært sentrale i dannelsen av dette ryktet.

Barron's spekulerte i en artikkel sist lørdag at Apple kan være i ferd med å bruke sin enorme kontantreserve på å kjøpe enten Adobe, Sony eller Disney.

Barron's-artikkelen kom som en direkte konsekvens av en uttalelse fra Apple-sjef Steve Jobs.

- Vi har stor tro på at en eller flere svært strategiske muligheter kan dukke opp, som vi er i en svært unik posisjon til å dra nytte av på grunn av vår sterke kontantbeholdning. Så jeg tror at vi ønsker å fortsette å holde vårt krutt tørt, fordi vi føler at det er en eller flere strategiske muligheter i fremtiden, skal Steve Jobs ha sagt til magasinet.

Stor kontantbeholdning

Apple viste nylig frem regnskapene for det finansielle fjerde kvartal for 2010. De hadde 20 milliarder dollar i omsetning og et resultat etter skatt på 4,31 milliarder dollar.

Selskapet genererte en kontantstrøm på 5,7 milliarder dollar fra driften i kvartalet. Den totale kontantbeholdningen til Apple er 51 milliarder dollar.

Det som primært har drevet Apples fenomenale salgsvekst er de mobile enhetene iPod, iPhone og iPad. I det finansielle fjerde kvartal solgte Apple 4,2 millioner iPader og 14 millioner iPhoner. Det er solgt omtrent 60 millioner iPhoner totalt.

Innenfor rekkevidde

Markedsverdien til Sony er per i dag på 33,68 milliarder dollar, markedsverdien til Adobe er 14,35 milliarder dollar, mens Disney har en markedsverdi på 67,82 milliarder dollar.

Steve Jobs eier personlig 138 millioner Disney-aksjer fra før, som han fikk i betaling for Pixar-aksjene sine.

Andre potensielle oppkjøpskandidater som er trukket frem er spillprodusenten EA, nedlastningsselskapet Netflix og Facebook.

Med tanke på Apples kontantbeholdning på 51 milliarder dollar, er alle de overnevnte selskapene innenfor rekkevidde.

Les også:

Flere saker på E24

På forsiden nå