Senatskomite beskylder Apple: - Blant de største skattesnyterne i USA

Toppsjef Tim Cook må i dag møte foran en senatskomite, som beskylder Apple for å bruke utenlandske stråselskap for å snike seg unna skatt.

<p><b>SKATTETRIKSER?</b> Apples toppsjef Tim Cook skal i dag møte foran en senatskomite i Washington. IT-giganten Apple er beksyldt for å bruke et komplisert nettverk av utenlandske datterselskaper, for å unngå beskatning i hjemlandet USA.</p>

SKATTETRIKSER? Apples toppsjef Tim Cook skal i dag møte foran en senatskomite i Washington. IT-giganten Apple er beksyldt for å bruke et komplisert nettverk av utenlandske datterselskaper, for å unngå beskatning i hjemlandet USA.

Senatskomiteen i Washington sier at IT-giganten fra California bruker «et komplekst nett av utenlandske datterselskaper» for å unngå å betale milliarder av dollar i amerikansk inntektsbeskatning, melder blant annet New York Times.

Apple skal være god for astronomiske 145 milliarder dollar - men senatskomiteen anslår at det californske selskapet oppbevarer minst 102 av disse utenlands - i land kjent for gunstige skatteforhold, som blant annet Irland.

Av Apples inntekter skal 61 prosent stamme fra utenfor USA, 39 prosent fra hjemlandet.

- Søkte «hellig gral»

Komiteens formann, Michigan-demokraten Carl Levin, har langet ut mot Apple:

- Apple var ikke fornøyd med å skifte sin profitt til utenlandske skatteparadis, de søkte skatteunngåelsens «hellige gral» ved å opprette underselskaper som holder titalls milliarder dollar, og som så hevder å ikke være skattepliktig noen steder, har han uttalt.

<p><b>KRITISKE:</b> Senatorene Carl Levin (til venstre) og John McCain er medlemmer av komiteen som mener Apple bruker datterselskaper til å oppnå skattefordeler.</p>

KRITISKE: Senatorene Carl Levin (til venstre) og John McCain er medlemmer av komiteen som mener Apple bruker datterselskaper til å oppnå skattefordeler.

Noen av datterselskapene det vises til, fremstår ifølge komiteens undersøkelser som rene stråselskaper uten en eneste ansatt, og ledet av Apple-toppsjefer fra hovedkvarteret i Cupertino i California.

Senatskomiteens mandat er å se på metodene multinasjonale selskaper bruker for å flytte profitt utenlands - og med det unngå amerikansk selskapsbeskatning.

Den er blant de høyeste i verden på 35 prosent. Vanligvis betaler selskaper imidlertid betydelig under 35 prosent, da systemet har en rekke fradrag og særbestemmelser.

Ikke ulovlig

Selv om medlemmer kritiserer Apple og andre multinasjonale giganter, slår  imidlertid den senatnedsatte underkomiteen fast at aktivitetene til Apple ikke er straffbare og ulovlige.

Og Apple selv bestrider at de er unnasluntrere når det gjelder skatt.

Tim Cook skal altså forklare seg for komiteen først senere i dag tirsdag, men i en melding sier Apple at de er blant de amerikanske selskapene som betaler mest skatt i USA. Ifølge egne opplysninger seks milliarder dollar i føderale skatter sist år.

I sin pressemelding anfører Apple at de ikke «flytter sin intellektuelle kapital til utenlandske skatteparadis for å selge sine produkter tilbake til USA, for så å spare skatt. Apple bruker ikke lån fra utenlandskplasserte datterselskap for å finansiere driften i USA, og Apple har ikke bankkonti i karibiske øystater. Apple har betydelige midler utenlands fordi majoriteten av produktene man selger, selges utenfor USA. Disse inntjeningene skattelegges der de skjer.

<p><b>UNGÅR NORSK SKATT:</b> Flere medier har skrevet om hvordan inntektene Apple har fra salg i Norge i stor grad flyter ut av landet, og skattelegges i blant annet Irland. Her fra køen da iPhone 3 ble lagt ut for salg i Oslo i 2008.</p>

UNGÅR NORSK SKATT: Flere medier har skrevet om hvordan inntektene Apple har fra salg i Norge i stor grad flyter ut av landet, og skattelegges i blant annet Irland. Her fra køen da iPhone 3 ble lagt ut for salg i Oslo i 2008.

Norske medier, blant annet NRK, har imidlertid tidligere skrevet at inntektene fra salg i Norge ikke beskattes i Norge. Pengene flyter isteden til Irland, som er kjent for lav selskapsbeskatning - og er blant landene senatkomiteen har pekt på.

Flere av datterselskapene og stråselskapene senatskomiteen har avdekket ligger i slike land, med svært gunstige skatteforhold.

Foreslår reform

Amerikanske medier spekulerer forøvrig i at Cook vil benytte sjansen når han har senatorenes ører, til å foreslå en skattereform som åpner for et tidsbegrenset skatteamnesti, eller en regional beskatning, for multinasjonale selskaper.

Frank Clemente i organisasjonen Americans for Tax Fairness, har sammenlignet Apple med en «overfallsmann i mørke bakgater, som raner amerikanske skattebetalere». Han kaller det angivelige forslaget Cook skal komme med, for et nytt «ran» av amerikanske skattebetalere.

Komitemedlem og tidligere presidentkandidat John McCain har valgt en mer diplomatisk linje.

Han uttaler at Apple er blant landets største skatteytere, men på grunn av sin enorme størrelse med mye aktivitet utenlands, også blant USAs største skatteunnvikere.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå