- Hvis det ligner på IT-boblen og lukter som boblen, så er det kanskje en grunn til det?

Milliardoppkjøp i IT-sektoren får fondsforvalterne i Skagen til å advare mot ny IT-boble og snakke om «keiserens nye klær». Kritikere rister på hodet og sier det er liten grunn til å tro på bobletilstander.

<p><b>ADVARER MOT BOBLETILSTAND:</b> Facebooks oppkjøp av WhatsApp og Googles oppkjøp av Nest Labs er transaksjonene som får Skagenfondene til å advare mot ny IT-boble.</p>

ADVARER MOT BOBLETILSTAND: Facebooks oppkjøp av WhatsApp og Googles oppkjøp av Nest Labs er transaksjonene som får Skagenfondene til å advare mot ny IT-boble.

- Vi opplever virkelig spennende tider, med rivende teknologisk utvikling som ingen ennå ser hvor fører oss, sier administrerende direktør i Skagenfondene, Harald Espedal, til E24.

- Men på samme måte som under internettboblen på starten av 2000-tallet, må vi holde hodet kaldt og vite at vi investerer i en reell og prisgunstig nyskapning, og ikke i de nygamle klærne til keiseren, fortsetter han.

<p><b>ADVARER:</b> Skagenfondenes administrerende direktør Harald Espedal.</p>

ADVARER: Skagenfondenes administrerende direktør Harald Espedal.

Venter på tech-smell

Verdens aksjemarkeder opplever sterk vekst, det er lange lister med nye børsnoteringer, og nylig meldte Bloomberg at summene for verdens samlede oppkjøp og sammenslåinger nådde høyder man ikke har sett siden før finanskrisen, i andre kvartal i år.

Også Skagenfondene - som har en samlet forvaltningskapital på 130 milliarder kroner - har et svært godt år bak seg der åtte av ni fond slo sine respektive referanseindekser.

Men nå mener fondskjempen at optimismen har gått for langt.

I sin ferske markedsrapport «Banebrytende innovasjon – Hvis prisen er riktig» fremhever forvalterne at prisingen av enkelte IT-selskaper har gått altfor langt, og at en tech-smell nå kan stå for tur.

Bruker ordet boble

- Det er alltid noen grunnregler man må forholde seg til, og hvis det ligner på IT-boblen og lukter som boblen, så er det kanskje en grunn til det, sier forvalter i Skagen Vekst, Ole Søeberg Søeberg, til E24.

Det som har fått forvalterne i Skagen til å reagere, er Facebooks oppkjøp av meldingstjenesteselskapet Whats App for 115 milliarder norske kroner, en prislapp som er større enn Islands samlede bruttonasjonalprodukt.

Forvalterne skriver også om Google, som på sin shoppingrunde i januar la tett opp under henholdsvis 20 milliarder kroner og 3 milliarder kroner på bordet for de to oppstartsbedriftene Nest Labs og Deepmind Technologies.

Ingen analyse

E24 har spurt om de likhetstrekkene Skagenfondene trekker frem mellom 1999 og 2014, er basert på en undersøkelse foretatt av fondet.

Til dette svarer Skagenfondene at de ikke har gjort noen analyse, men at de har bitt seg merke i eksempler.

Parallellen som trekkes mellom 1999 og 2014 er ifølge Skagenfondene basert på forvalternes erfaringer, samt et intervju med David Rowan - redaktør i teknologi og business-tidsskriftet Wired.

Kjøpt opp

Fellesnevneren for selskaper som WhatsApp og Nest Labs er ar de så og si ikke har tjent penger ennå.

Den knapt tre år gamle amerikanske bedriften Nest Labs har som visjon å forbinde hjemmet med den digitale verden ved bruk av hjemmeelektronikk, men har hittil kun lansert to produkter.

Oppkjøpet var Googles nest største noensinne.

Den britiske forskningsbedriften Deepmind Technologies satser på utvikling av kunstig intelligens, og har foreløpig ingen produkter på hylla. Den skyhøye prisingen er i hovedsak basert på de 50 ansatte sin kompetanse, skriver nettstedet Recode.

Ole Søeberg, forvalter Skagen Vekst
Ole Søeberg, forvalter Skagen Vekst

Når Facebook kjøpte WhatsApp sikret de seg appens nær 500 millioner brukere - samt gründeren Jan Koum og hans utviklertstab.

- Felles for alle disse selskapene er at de alle har blitt kjøpt opp av bransjens giganter til astronomiske summer på ekstremt høye nivåer for pris/inntjening, sier Søeberg.

- Dette uten noen som helst garanti for at oppkjøpsbedriftene kan vise til en fremtidig inntjening som er i nærheten av investeringsbeløpet.

LES OGSÅ:Stiller spørsmål ved prisen på Facebooks kjempekjøp

- Det vi ser minner veldig om årene 1999 til 2000, perioden for «high growth potential companies». Typisk var da at en fancy idé prises til en uhørt høy verdi, og hvor det er svært vanskelig å se hvor den fremtidig inntekten skal komme fra, sier forvalteren.

I rapporten skriver Skagen: «Deretter brast boblen i aksjemarkedene fullstendig fra april 2000. Det høres faktisk ut som 1999 når man leser og følger disse markedene anno 2014.»

Selv om de tre enkeltstående oppkjøpene Skagefondene refererer til er gjort utenfor aksjemarkedet, mener altså fondskjempen at de ser en parallell til den såkalte «dotcom-perioden» da investorer hadde det som skulle vise seg å være en irrasjonell overbegeistring for telekomselskaper med driftsunderskudd og luftige forretningsideer, noe som gjorde at børsindeksen Nasdaq, bare på ett år doblet seg til rekordhøye 5.048 poeng fra 1999 til mars 2000.

IT-boblen viste seg å være en gedigen «hype», og nedturen var minst like bratt som oppturen.

Halvannet år etter, i oktober 2002, var Nasdaq nede i 1.139 poeng.

I dag står indeksen i 4.440 etter å ha lagt på seg nærmere 25 prosent det siste året.

- Prisen må være riktig

- Kan man anklage dere for å være for sneversynte og tradisjonelle?

- Vi utelukker ingen selskaper, men prisen må være riktig. Vi kan ikke være med på eventyrselskaper som ennå ikke har demonstrert sin verdi. Hvis vi ikke skjønner forretningsmodellen, og hvor den fremtidige inntjeningen skal komme fra vegrer vi oss også fra å gå inn, sier Søeberg.

Han poengterer videre at det ikke er noen garanti for at de skyhøyt prisede ideene vil kunne realisere avkastning.

- Frykter dere at høy investeringsvilje i nyoppstartede teknologiselskaper kan ende i en ny boblesprekk der store børsverdier forsvinner?

- Både ja og nei, investeringsappetitten hos den mer risikosøkende delen av investorene vil falle, men det vil ikke ødelegge investeringsatferden, sier Søeberg.

- Det er kun en mindre del av de globale børsverdiene på 65.000 milliarder dollar som er i kategorien høyt vurderte og hypede aksjer, men de tiltrekker seg stor medieoppmerksomhet, hvilket kan påvirke børspsykologien på kortere sikt om de faller.

IT-analytiker: - Spekulativt

Andre IT- og telekomeksperter E24 har vært i kontakt med fremhever alle at man ikke kan undervurdere den strategiske betydningen dyre oppkjøp av mindre teknologibedrifter kan ha for store IT-konsern.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

<p>IT-analytiker Christian Roth i DNB Market<br/></p>

IT-analytiker Christian Roth i DNB Market

De strategiske intensjonene redegjøres ikke alltid for i detalj.

Høyt prisede selskap med begrenset kontantstrøm kan ha store muligheter til å generere inntekter gjennom verdensledende brand som Apple, Facebook og Google, påpekes det.

Det er ikke minst Googles oppkjøp av YouTube et eksempel på: En tilsynelatende dyr investering som raskt genererte enorme inntekter for datagiganten.

- Spekulativt

IT-analytiker i DNB Markets, Christer Roth, medgir at enkelte transaksjoner kan det med rette stilles spørsmål rundt.

- Prisingen er vanskelig å forsvare sett mot hva som er den nåværende forretningsmodellen hos Whats App, men vi kan ikke utelukke at det kan være andre elementer eller grunner til hvorfor Facebook ville betale så mye for selskapet, sier Roth til E24.

- Man ønsker jo å tillegge et selskap som Facebook en viss grad av rasjonalitet, og at det derfor vil være nettverkseffekter som er med på å forsvare den høye prislappen. Men det blir jo spekulativt å si om det er en god eller dårlig investering så lenge det ikke redegjøres for hvordan man skal ta ut verdiene fra oppkjøpet, sier Roth.

- Ingen bobletilstand

- Jeg er enig i at det har vært noen oppkjøp som har sett fryktelig dyre ut, sier analysesjef i ABG Sundal Collier, Ole Petter Kjerkreit, til E24.

Analysesjefen fremhever at Wall Streets S&P Tech-indeks, som omfatter både «gamle» og «nye» IT-selskaper, er verdsettelsen av selskapene priset klart lavere enn totalmarkedet i USA. 

- Prisingen framstår på ingen måte som høy i en historisk kontekst, fortsetter en profilerte analytikeren.

- Det er dermed liten grunn til å tro at det er noen bobletilstand vi nå er inne i. IT-sektoren er et segment vi på generell basis er positive til, også fordi vi tror mange IT-selskaper vil dra nytte av et forventet høyere investeringsnivå blant bedrifter i USA og Europa, sier analysesjefen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå