Slik blir nye BankID

- Vi har tviholdt på Java for lenge, innrømmer lederen for det nye systemet.

<p><b>SLIK KAN DET BLI:</b> Dette påloggingsvinduet viser den nye tretrinnsinnloggingen, hvor ikoner og tydelige felt skal vise brukerne hvor de skal skrive koder, fødselsnummer og annen informasjon som trengs for å komme inn i nettbanken. Skjermdumpen er fra en test BankID har laget.<br/></p>

SLIK KAN DET BLI: Dette påloggingsvinduet viser den nye tretrinnsinnloggingen, hvor ikoner og tydelige felt skal vise brukerne hvor de skal skrive koder, fødselsnummer og annen informasjon som trengs for å komme inn i nettbanken. Skjermdumpen er fra en test BankID har laget.

Som E24 skrev tirsdag skal BankID kvitte seg med Java.

Det har siden før jul blitt jobbet med en ny BankID, etter at norske nettbanker har hatt store problemer i vinter, blant annet grunnet sikkerhetshull i Java.

Les også: BankID kvitter seg med Java

Den nye BankID er ennå ikke hundre prosent klar, men prosjektet har kommet så langt at prosjektleder Frode Beckmann Nilsen i dag kunne presentere framdriften i arbeidet, og smakebiter på hva sluttproduktet vil inneholde, under en bankkonferanse i Oslo.

- Vi har landet på at nye BankID skal være en webløsning, ikke apper. Det vi lager nå er ny klient for vår eksisterende tjeneste. Vi fjerner ikke behovet for kodebrikker når man skal inn i nettbanken, men erstatter Java-klienten med en ny klient i dagens nettbanker, sier prosjektlederen, som også kom med en innrømmelse på BankIDs vegne:

- Vi har tviholdt på Java for lenge.

Slippes i to omganger

Før nye BankID 2.0 blir en realitet, må bankene rundt om i landet først bestemme seg for om de skal gå for den nye løsningen, noe som vil skje tidligst i juni

Regningen for den nye løsningen er heller ikke avklart.

Uansett vil den nye BankID slippes i to omganger. Hovedbolken, kalt BankID 1.9 vil inneholde de aller fleste funksjonene, men muligheten for integrert PDF-signering og multidokumentsignering kommer først i den siste og endelige versjonen.

Grovt sett har man stilt to hovedkrav til den nye løsningen:

<p><b>TRENGER BRIKKE:</b> Også den nye Bank ID-løsningen krever at brukerne har kodebrikke eller lignende.<br/></p>

TRENGER BRIKKE: Også den nye Bank ID-løsningen krever at brukerne har kodebrikke eller lignende.

- At den den skal være uavhengig av kundeinstallert programvare, og at den skal være tilgjengelig på alle sluttbrukerplattformer. Man skal ikke trenge å laste ned noe i forkant for å bruke BankID, og man skal kunne bruke den på nettbrett som vel som PC. BankID skal se bra ut, og passe alle vanlige skjermflater, operativsystemer og plattformer, og de mange ulike nettleserne alle disse bruker, sier Beckmann Nilsen til E24

Trenger nye nettlesere

Den nye løsningen vil bygges som en webapplikasjon basert på standard webteknologi.

Den tar i bruk deler av de nye webstandardene, som HTML 5, Javascript og CSS3, noe som gjør at noen av de eldste nettleserne ikke vil klare å laste den nye BankID.

- I den nye BankID vil vi dessverre ikke får med oss alle. Vi vil ikke kunne støtte Internet Explorer 8 og lavere. De som bruker disse må oppgradere. Vi har hatt lange diskusjoner om hvor bakoverkompatible vi skal være, men et sted måtte vi dra grensen.

Når det gjelder de fleste øvrige nettleserne som Chrome og Mozilla Firefox vil alle fungere, da teknologien der er såpass ny.

Beckmann Nilsen sier at man landet på en webbasert løsning for bedre å kunne gi en integrert brukeropplevelse.

(...saken fortsetter under bildet)

<p><b>VISTE FRAM:</b> Prosjektleder Frode Beckmann Nilsen presenterte status for nye BankID på en konferanse i Oslo i dag.<br/></p>

VISTE FRAM: Prosjektleder Frode Beckmann Nilsen presenterte status for nye BankID på en konferanse i Oslo i dag.

- Man ville ikke kunne gå mellom nettlesere på samme viset i en app som i en webløsning. Du må også installere og stadig oppdatere software ved en app-løsning. I en webbasert løsning finnes det bare én løsning, og ikke flere – som det vil være med apper.

En forenkling man har gjort er også å gjøre selve innloggingsprosessen enklere, med ikoner som viser hvor man skal skrive fødselsnummer, passord også videre.

- Økt brukervennlighet er hoveddriveren til at vi gjør dette, sier Beckmann Nilsen.

Overgangsperiode

Tross fokuset på Javas sikkerhetsproblemer i vinter, så er ikke den reelle sikkerhetstrusselen som er årsaken til at man lager ny BankID.

- Javas problemer har gjort noen brukere mer sårbare, men den reelle sikkerheten har ikke vært det største problemet.

Kunders opplevelse av sikkerheten, og den generelle irritasjonen over Java – har vært sterkere drivere for at man nå jobber med å lage en Java-fri nettbank.

- I forprosjektet ble en rekke behovsdrivere identifisert. Brukeropplevelse og omdømme var de viktigste, uttaler Beckmann Nilsen.

Skulle bankene gå for den nye BankID, og innføre den nye løsningen, vil de gamle løsningen fortsette å eksistere en stund.

-Vi forventer en migrasjonsperiode. Det vil ta litt tid for folk å komme over på det nye. Dette gjelder også dagens apper. Vi har ingen planer om å fase dem ut nå. Det gamle vil leve en stund til, side om side med det nye.

Les også:

På forsiden nå