Statkrafts datasenter-sjef jubler over skattekutt og billigere strøm

Regjeringen har kommet med tiltak for å friste utenlandske datasentre til Norge. Selv om forslaget kan gjøre at norske kommuner går glipp av store inntekter, mener regjeringen og Statkraft at grepene er helt nødvendige for å få gigantene hit.


<p><b>VIL BYGGE:</b> Leder for Statkrafts datasenter-prosjekt, Atle Haga. Her på en av de mulige tomtene, utenfor Sandefjord i Vestfold.</p>

VIL BYGGE: Leder for Statkrafts datasenter-prosjekt, Atle Haga. Her på en av de mulige tomtene, utenfor Sandefjord i Vestfold.

– Dette er helt strålende. Vi konkurrerer jo ikke internt i Norge, men internasjonalt, sier Atle Haga, leder for Statkrafts datasenterprosjekt, til E24.

Prosjektet han leder i Statkraft jobber med å tilrettelegge for at store teknologiaktører kan investere i datasentre i Norge.

De siste årene har regjeringen fått gjennom kutt i elavgiften for datasentre, slik at de ikke skal betale mer enn andre industriverk.

I budsjettforslaget for 2018 foreslår regjeringen i eiendomsskatten for industrielle anlegg og verk, og dette inkluderer datasentre.

Det er heller ingen tvil om at interessen fra utlandet for Norden er der.

Facebook har lagt et datasenter til Sverige og Danmark, og Google og Amazon har også valgt Sverige så langt. Apple valgte på sin side Danmark til sitt nye datasenter.

– Vi ser at land rundt oss har rammevilkår som har vært bedre enn de vi har i Norge, men den reduserte elavgiften hjelper mye og har blitt lagt merke til internasjonalt. Nå ser det ut som eiendomsskatten for maskiner også forsvinner, og om det blir det endelige vedtaket, så er det veldig positivt, sier Atle Haga i Statkraft.

Statkraft identifiserer og utviklertomter, får til nødvendig regulering og konsesjonssøknader hos NVE, samt yter annen bistand. I tillegg bistår de med å sikre god strømtilførsel på stedet, uten at strømmen nødvendigvis må komme fra Statkraft selv.

– Vi forsøker å legge til rette for at store aktører kan etablere seg i Norge og dette er en naturlig fortsettelse av Statkrafts 120-årige historie med store utbygginger, sier Haga.

Forslaget om å kutte eiendomsskatten på maskiner og utstyr tas imidlertid ikke bare varmt imot. Mens selskaper som Norsk Hydro kan nyte svært godt av forslaget, kan forslaget gi inntektsfall i millionklassen for mange kommuner.

– Dette er ikke den nye oljen

I et intervju med E24 forteller statssekretær Reynir Jóhannesson i Samferdselsdepartementet skjul på at han ser store muligheter for datasentre i Norge. Det handler både om at de vil bidra til å tiltrekke store investeringer fra utlandet og skape arbeidsplasser knyttet til utbygging og drift, men også ringvirkninger for IT-bransjen i Norge.

Som et lite spark til debatten om hva Norge skal leve av etter oljen, sier statssekretæren at nye datasentre er noe konkret som faktisk kan skape verdier i norsk økonomi innen relativt kort tid:

 <p>Statssekretær Reynir Jóhannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet.</p>

Statssekretær Reynir Jóhannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet.

– Dette er ikke «den nye oljen», men datasentre er et av de mange nye beina som vi kan stå på i Norge fremover, sier Jóhannesson.

Han forteller at de i Samferdselsdepartementet helt siden de tok over makten etter valget i 2013 har jobbet systematisk med å bedre rammevilkårene i Norge, og at fjerningen av eiendomsskatt på datasentre har vært den siste, store steinen som måtte flyttes ut av veien.

– Gitt at dette budsjettforslaget blir vedtatt vil det ikke lenger være noen grunn til ikke å velge Norge, sier Jóhannesson, og legger til:

– Med reduksjonen i elavgift blir det også samme sats for datasentre som annen industri. Med andre ord: Smelteverket og datasenteret behandles likt.

– Så da har vi like gode vilkår for datasentre som i Sverige og Danmark?

– Ja. Dette medfører at vi kan tiltrekke oss investeringer på lik linje med de andre, og det er viktig at vi får internasjonale aktører nå setter en fot innenfor døren og etablerer seg i Norge, ikke minst for klyngeeffekten, sier Jóhannesson.

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra utenlandske aktører som har vurdert Norge?

– Vi har hatt dialog med både store og små aktører i Norge og utlandet de siste par årene, inkludert Amazon og Google. Når vi oppsummerte alt så var det redusert elavgift, mer fiber til utlandet, eiendomsskatten og et styrket transportnett (fibernett, journ.anm.,.) innenlands som var de viktigste punktene, sier Jóhannesson.

– Alt dette er enten gjennomført eller igangsatt nå, legger han til.

Tror Norge kan bli en nordeuropeisk node

Bransjeforeningen IKT-Norge har beskrevet forslagene i budsjettet som et «gjennombrudd» i satsingen på datasentre:

– IKT-Norge har lenge kjempet for at anlegg for teletjenester og datamaskiner i store datasentrene ikke skal inngå i skattegrunnlaget for eiendomsskatt. Vi er veldig glad for at Regjeringen nå følger opp dette og foreslår et skattefritak, sa Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge i forrige uke.

I tillegg til elavgiften som allerede er redusert og forslaget om å fjerne eiendomsskatt på datasentre, foreslår regjeringen tilskudd til mer fiberkapasitet til utlandet og ytterligere et såkalt kjernenett i Norge.

Ifølge Statkrafts datasenter-sjef er det elavgiften og eiendomsskatten som har vært det viktigste å gjøre noe med, men han påpeker at tiltakene på fibersiden også er viktige:

– Fibertilgang er jo et marked, men at det også kommer penger fra regjeringen er positivt for det interne nettet i Norge, som har sine svakheter i dag, sier Haga og viser til en rapport Nasjonal kommunikasjonsmyndighet offentliggjorde om fibernettet i fjor.

– Jeg vil også påpeke at Invest In Norway, som er en del av Innovasjon Norge, også har fått økte bevilgninger i statsbudsjettet for å trekke flere investeringer til Norge. Det er veldig positivt, og vi er helt avhengige av den jobben de gjør, sier Haga videre.

– For Norges del ser vi muligheten for at vi kan bli en kommunikasjonsnode i Nord-Europa med gode forbindelser til USA via London og til Europa via Nederland og via Sverige. Vi jobber med å gjøre aktørene klar over denne muligheten, som et motsvar til det litt dårlige ryktet Norge har på fiber, sier Haga.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå