New Zealand gir grønt lys: Slik skal Domino's levere pizza

Nye pizzadroner skal starte verdens første kommersielle hjemlevering – der mennesker ikke er fullt så raske.


<p><b>LEVERINGSKLAR:</b> Her står Domino's pizza-drone klar for oppdrag Auckland i New Zealand. Som bildet viser, vil ikke disse første dronene klare å levere til deg som er fryktelig sulten.</p>

LEVERINGSKLAR: Her står Domino's pizza-drone klar for oppdrag Auckland i New Zealand. Som bildet viser, vil ikke disse første dronene klare å levere til deg som er fryktelig sulten.

Mange selskaper snuser på bruk av droner for å levere produkter hjem til deg – som postvesenet, Amazon og Walmart.

Fremtiden er imidlertid ikke fullt så nær som alle testflygingene bærer bud om. Myndigheters strenge regulering av luftrom er blant tingene som stikker kjepper i, æh, rotorbladene.

Men i New Zealand går det raskere. Her har Domino's Pizza nå fått grønt lys for å teste kommersielle hjemleveringer – og de starter opp straks, skriver New Zealand Herald.

Unngår kald pizza?

Pizzakjeden har inngått samarbeid med droneselskapet Flirtey og vil senere i år begynne å sende opp droner som leverer rykende varm pizza hjem til landets innbyggere.

Ifølge avisen vil det bli den første kommersielle droneleveringstjenesten i verden.

Ifølge Domino's vil både droner og mennesker levere pizza side om side, i alle fall i første omgang.

Dronelevering skal prioriteres i tilfeller hvor det blir raskere enn å bruke bil eller scooter – for eksempel over urbane områder med mye trafikk.

 <p><b>PIZZA FRA HIMMELEN:</b> Domino's pizzadrone under en testflyvning i New Zealand.</p>

PIZZA FRA HIMMELEN: Domino's pizzadrone under en testflyvning i New Zealand.

Vil ha pizza-dronene til Europa

I startfasen er det også kun husstander i en begrenset radius fra utsalgsstedene som dronene kan levere til. De klarer heller ikke å ta med seg de største pizzaene.

Men både leveringsdistanse og maksimum pizzavekt satser selskapet på å øke etter hvert som dronene forbedres.

Klarsignalet fra myndighetene følger nye, liberale luftfartsregler som ble innført i New Zealand i august i fjor. De nye reglene åpner for at både private og kommersielle aktører kan ta i bruk ubemannede flygende fartøy.

Dersom New Zealand-prosjektet er vellykket, planlegger Domino's deretter å utvide dronetjenesten til Australia, Belgia, Frankrike, Nederland, Japan og Tyskland.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå