Her er den nye TeliaSonera-sjefen: - Vi skal for alvor utfordre Telenor

Svenske TeliaSonera har nå bestemt hvem som skal lede kampen mot Telenor på hjemmebane.

<p><b>VALGTE EKSTERNT:</b> Styret i TeliaSonera fant den nye Norgessjefen langt utenfor selskapets egne kontorer. Abraham Foss kommer fra en jobb i det malaysiske teleselskapet Maxis Berhad.<br/></p>

VALGTE EKSTERNT: Styret i TeliaSonera fant den nye Norgessjefen langt utenfor selskapets egne kontorer. Abraham Foss kommer fra en jobb i det malaysiske teleselskapet Maxis Berhad.

Det har lenge vært spekulert i hvem som skulle bli den permanente toppsjefen i TeliaSonera i Norge. Blant navnene som er nevnt er den konstituerte sjefen Charlotta Rehman og Tele2-sjef Arild Hustad.

Fredag kom svaret og den nye sjefen blir Abraham Foss.

Foss kommer fra teleoperatøren Maxis Berhad i Malaysia, der han har hatt ansvaret for bedriftssatsingen og grossistsalg. Foss har tidligere hatt ulike lederstillinger i Telenor, både i Norge og utlandet. Han har også erfaring fra blant annet Innovasjon Norge, Sparebank1 og Nycomed.

– Abraham har omfattende erfaring som leder både innenfor og utenfor telekombransjen, med spesielt sterk innsikt og kunnskap om bedriftsmarkedet. Vi har gjort et omfattende søk og vurdert både norske og internasjonale kandidater, sier Robert Andersson, som er styreleder i den norske virksomheten og Europa-direktør i TeliaSonera, i en pressemelding.

Selv om Abraham Foss ikke begynner før 1. juni, har han ett klart mål for øye:

– Jeg ser frem til å samarbeide med dyktige og dedikerte medarbeidere, og sammen skal vi for alvor utfordre Telenor til det beste for alle mobilforbrukere.

Med seg på ferden får Abraham Foss følgende ledergruppe:

  • Karl Fredrik Lund er direktør for alle merkevarene i TeliaSonera Norge
  • Øistein Eriksen fortsetter som sjef for One Call
  • Hanne Løvstad er blitt sjef for Netcom (var tidligere sjef for Tele2 og MyCall)
  • Frode Lillebakken er juridisk direktør (kom fra Tele2)
  • Henning Lunde er blitt kommunikasjonsdirektør (kom fra Tele2)

Gamle-sjefen gikk på dagen

Lederbyttet kommer etter flere hendelsesrike måneder på Norges-kontoret til den svenske telegiganten. Tidligere toppsjef August Baumann gikk plutselig av i desember i fjor etter 15 år som sjef i TeliaSonera Norge.

Da satte TeliaSonera inn Charlotta Rehman som konstituert toppsjef for den norske virksomheten. Hun kom fra jobben som sjef for forretningsutvikling og storkundesalg, og har vært i selskapet siden 1994.

Nå skal Rehman tilbake til sin opprinnelige jobb i TeliaSonera Norge.

TeliaSonera har nå kjøpt opp Tele2s norske virksomhet, og selskapet er nå den andre dominerende aktøren i det norske markedet, sammen med Telenor.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

<p><b>NÅDDE IKKE OPP:</b> Det ble lenge spekulert i om Tele2-sjef Arild Hustad eller den konstituerte toppsjefen Charlotta Rehman skulle ta over som permanent Norgessjef. Det skjedde ikke. Rehman skal tilbake til sin tidligere jobb i TeliaSonera Norge, mens Hustad skal søke nye muligheter utenfor selskapet. Her markerer de to at Tele2-kjøpet fikk grønt lys i februar.<br/></p>

NÅDDE IKKE OPP: Det ble lenge spekulert i om Tele2-sjef Arild Hustad eller den konstituerte toppsjefen Charlotta Rehman skulle ta over som permanent Norgessjef. Det skjedde ikke. Rehman skal tilbake til sin tidligere jobb i TeliaSonera Norge, mens Hustad skal søke nye muligheter utenfor selskapet. Her markerer de to at Tele2-kjøpet fikk grønt lys i februar.

En ny mobilkjempe ble født

I juli i fjor annonserte TeliaSonera at de skulle kjøpe den norske virksomheten til Tele2 for 4,6 milliarder kroner.

Kjøpet ble til fordi Tele2 sto igjen uten kritiske mobilfrekvenser etter en auksjon som ble avholdt på tampen av 2013. Myndighetene valgte en auksjonsform med lukkede bud, slik at partene ikke visste hva de andre var villige til å by på de attraktive frekvensene i mobilnettet.

Det hele endte med at Tele2 ble stående igjen på perrongen, mens Telenor, NetCom (TeliaSonera) og Ice sikret seg hver sin frekvenspakke. Tele2 hadde et eget nett, men ingen frekvenslisenser de kunne bruke i årene fremover.

Ice kom inn overraskende fra sidelinjen, og har den ukrainsk-amerikanske milliardæren Leo Blavatnik i ryggen.

Et drøyt halvår etter auksjonen hadde Tele2 altså blitt enige med TeliaSonera om å bli kjøpt opp. Kort tid før oppkjøpet ble kjent, hadde Tele2 inngått en leieavtale med Telenor om å få bruke deres nett, men den avtalen ble lagt i skuffen da TeliaSonera kom inn.

Partene måtte likevel få Konkurransetilsynets velsignelse for å få lov til å slå seg sammen. Etter flere utsettelser utover høsten fikk TeliaSonera og Tele2 endelig godkjenningen de hadde ventet på i starten av februar.

Godkjenningen ble gitt mot at Tele2 selger bedriftsoperatøren Network Norway til Ice. Kjøpesummen av Tele2 ble samtidig redusert med 600 millioner som følge av dette.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå