Nå skal Telia også skru av 3G-nettet

Kundenes appetitt på stadig mer mobildata tvinger teleselskapene til å prioritere frekvensene hardt. Nå skal også Telia begynne å stenge ned 3G-nettet.


<p>Illustrasjonsbilde</p>

Illustrasjonsbilde

Mobilfrekvenser, som oftest kalt spektrum på bransjespråket, er en begrenset ressurs og etter hvert som mobilbrukerne etterspør stadig mer og raskere dataforbindelser tvinger dette frem hardere prioriteringer og ny teknologi.

Nå annonserer Telia at selskapet som følge av utviklingen vil starte nedstengningen av 3G-nettet sitt fra og med årsskiftet. I løpet av 2020 skal de fleste 3G-senderne være skrudd av.

Det skjer etter at Telenor i juni varslet at selskapet skal skru av 3G-nettet innen 2020.

– Nå skal vi styrke oss ytterligere til glede for alle våre kunder, og forberede oss for 5G og fremtidens økte databehov. Utfasing av 3G-nettet er en naturlig utvikling som vil gi enda bedre kundeopplevelser, enten kundene bruker mobilen eller nettbrettet til å prate, surfe eller streame, sier Kjersti Jamne, direktør for privatmarkedet i Telia Norge.

Telia-direktøren oppfordrer nå alle kunder som fortsatt bruker mobiltelefoner som kun støtter 3G om å bytte telefon.

– Vi skal selvsagt informere våre kunder mer konkret når det nærmer seg, men vi ønsker å dele dette i god tid slik at de relativt få kunder som berøres gis muligheten til å omstille seg, sier hun videre.

Stengte 2G i USA

E24 omtalte i januar i fjor hvordan Telstra i Australia og AT&T i USA allerede har besluttet å stenge GSM-nettene sine (kalt 2G) for å gjøre plass til mer 4G. Dermed har de to utenlandske mobilselskapene valgt en annen strategi enn de norske.

Det er flere årsaker til at «det gamle» 2G-nettet overlever her i landet, til tross for at 3G-nettet skrus av og både Telia og Telenor planlegger å legge 4G-sendere på alle basestasjoner der de har 2G.

Først og fremst er det fortsatt mange enheter i mobilnettet som kun støtter 2G, inkludert heis- og trygghetsalarmer, samt mobilmodemene i en del kjøretøy. Dette er ikke en like stor problematikk i USA og Australia som det er i Europa.

For det andre faller 3G-nettet litt mellom to stoler. 4G-nettet «pakker» dataene langt mer effektivt en 3G-nettet, og kan derfor håndtere mer trafikk over de samme frekvensblokkene. Ettersom de aller fleste mobilbrukerne har 4G-telefoner, velger man derfor å ofre 3G-dekningen for å kunne gi bedre 4G-dekning og kapasitet.

Det vil være enkelte mobiler som vil miste 3G-dekningen, men alle slike telefoner har 2G-dekning og vil derfor fortsatt kunne ringe, sende sms og overføre mindre mengder data over 2G.

– For å få plass til fremtidens teknologi er vi rett og slett nødt til å fase ut den gamle. Vi må prioritere de frekvensene vi har til den nyeste teknologien, nemlig dagens 4G og fremtidens 5G, samt utbyggingen av et landsdekkende IoT-nett, sier teknisk direktør Dag Wigum i Telia Norge.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå