Trump blokkerer gigantfusjon

I flere måneder har Broadcom forsøkt å kjøpe mikrobrikkeprodusenten Qualcomm. Nå griper USAs president inn.


<p>Broadcom har i flere måneder forsøkt å kjøpe Qualcomm. Nå griper USAs president inn.</p>

Broadcom har i flere måneder forsøkt å kjøpe Qualcomm. Nå griper USAs president inn.

Broadcom la svimlende 117 milliarder dollar på bordet for Qualcomm, i det som ville vært den største overtagelsen av et teknologiselskap noensinne.

Mandag blokkerte Donald Trump gigantfusjonen via en presidentordre.

Den amerikanske presidenten mener fusjonen truet rikets sikkerhet.

Qualcomm-aksjen falt 3,8 prosent i etterhandelen i natt.

Broadcom har i flere måneder forsøkt å presse investorene i Qualcomm til å selge selskapet mot Qualcomm-styrets vilje.

Proteksjonisme

I sin presidentordre viser Trump til «kredible bevis» på at Broadcom, som har hovedbaser i Singapore og California, truer den nasjonale sikkerhetssituasjonen i USA gjennom sitt overtagelsesforsøk.

Trumps blokkering viser hvor langt presidenten er villig til å gå for å beskytte amerikanske selskaper mot utenlandsk konkurranse, skriver New York Times.

John P. Kabealo, advokat og ekspert på investeringer over landegrenser, kaller beslutningen «ekstraordinær».

– Det understreker Trump-administrasjonens villighet til å være aktive i handelspolitikk og implementere proteksjonistiske tiltak. Det er en langt mer aktiv linje enn den forrige regjeringen førte, sier han til den amerikanske avisen.

Avviser Trump-dom

Trump varslet nylig også straffetoll på import av stål og aluminium, et annet proteksjonistisk tiltak som også ble begrunnet med hensynet til rikets sikkerhet.

Men Trump har også rettet flere tiltak mot den amerikanske teknologisektoren, som møter sterke konkurransekrefter fra blant annet Kina.

Broadcom vil gå igjennom Trumps blokkering, men selskapet avviser sterkt påstanden om at fusjonen er en sikkerhetstrussel.

– Broadcom er sterkt uenige i at den foreslåtte overtagelsen av Qualcomm reiser noen bekymringer for den nasjonale sikkerheten, skriver en talsperson i en uttalelse.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå