Trump lokker Apple med «veldig store skattekutt»

Forsøker å få Tim Cook med på «Apple-månelanding» i hjemlandet.


<p><b>LOKKER APPLE:</b> Påtroppende president Donald Trump har startet arbeidet med å få flere industrijobber til USA. Nå forsøker han å lokke Apple.</p>

LOKKER APPLE: Påtroppende president Donald Trump har startet arbeidet med å få flere industrijobber til USA. Nå forsøker han å lokke Apple.

Har du noen gang fjernet embalasjen på et Apple-produkt, har du helt sikkert sett påskriften «Designed by Apple in California». Men ordvalget er viktig: Mens den amerikanske IT-giganten driver produktutvikling og design fra sitt hovedkvarter i Silicon Valley, produseres selvsagt duppedittene på gigantiske fabrikker i Asia.

Det skal det bli slutt på, om USAs påtroppende president Donald Trump får det som han vil.

Trump har lovet å bringe jobbene hjem til USA, og har truet selskaper som flagger ut med pisken – i form av økte tollsatser og handelsbarrierer. Under valgkampen foreslo han 45 prosents moms på all produktimport fra Kina.

«Jeg tror dere kommer til å gjøre det»

Nå har han også funnet frem gulroten. I et stort intervju med The New York Times avslører eiendomsmogulen at han etter valgseieren har snakket med Apple-sjef Tim Cook, og luftet det han selv fremholder vil være en gedigen prestasjon:

Å få Apple til å bygge én eller flere store fabrikker i USA og produsere sine produktene på hjemmebane, «i stedet for å dra til Kina og dra til Vietnam».

– Jeg sa: «Jeg tror vi kan skape incentivene for dere, og jeg tror dere kommer til å gjøre det. Vi går for veldig store skattekutt for bedrifter, noe du vil bli tilfreds med», refererer Trump fra sin samtale med Cook.

Trump, som tidligere i år sa at «vi skal få Apple til å begynne å lage sin fordømte datamaskiner og andre ting i dette landet», sier til den velrennomerte avisen at han nå er overbevist om at det vil skje.

Har utredet muligheten

Cook – som for øvrig støttet Hillary Clinton – skal ifølge Trump ha svart med å si «jeg forstår».

Så spørs det om lav selskapsskatt kan kompansere for lønnsutgiftene, som utvilsomt vil fyke til værs i USA sammenlignet med for eksempel Kina, hvor iPhone-produksjonen i dag foregår.

Cook har også sådd tvil om de vil finne ferdighetene de etterspør blant amerikanske arbeidere.

Ifølge Nikkei Asian Review har Apple like fullt bedt Foxconn, sin samarbeidspartner i Taiwan, om å utrede muligheten for å flytte iPhone-produksjonen hjem. Denne saken er basert på anonyme kilder.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå