Tyskland planlegger gigantbøter til sosiale medier

Dersom sosiale medier ikke raskt fjerner hatefulle ytringer, kan de risikere bøter på opp til 460 millioner kroner i Tyskland.


<p>VIL STRAMME INN: Sosiale medier som sprer hatefulle, falske eller andre former for kriminelle ytringer risikerer store bøter i Tyskland. Finansminister Heiko Maas foreslår tirsdag en ny lovendring, som kan føre til at plattformene må punge ut opp til 460 millioner kroner, dersom slike ytringer ikke fjernes innen 24 timer.</p>

VIL STRAMME INN: Sosiale medier som sprer hatefulle, falske eller andre former for kriminelle ytringer risikerer store bøter i Tyskland. Finansminister Heiko Maas foreslår tirsdag en ny lovendring, som kan føre til at plattformene må punge ut opp til 460 millioner kroner, dersom slike ytringer ikke fjernes innen 24 timer.

Tysklands justisminister fremmet tirsdag et forslag om å gi bøter på opp til 50 millioner euro til sosiale medier som ikke raskt fjerner falske, hatefulle eller truende ytringer fra sine plattformer.

– Lovforslaget setter bindende standarder for måten sosiale medier håndterer klager og forplikter dem til å fjerne ulovlig innhold, sa justisminister Heiko Maas, om den planlagte lovendringen, ifølge Euractiv.

Dersom mediene ikke følger regelverket kan vedkommende som er ansvarlig for mediet i Tyskland risikere bøter på opp til 5 millioner euro, mens organisasjonen risikerer bøter på opp til 50 millioner euro, tilsvarende henholdsvis rundt 46 og 460 millioner kroner etter dagens kurs.

Strenge regler

I 2015 la landet press på plattformer som Facebook, Twitter og Googles Youtube om å signere retningslinjer for hvordan slike tilfeller skal håndteres, med en lovnad om å fjerne slike ytringer innen 24 timer.

Det nye lovforslaget vil formalisere avtalen, med et rettslig krav om å fjerne slikt innhold. I tillegg skal antall klager mot plattformene jevnlig rapporteres, og det skal gjøres lettere for enkeltpersoner å klage.

Tyskland har noen av verdens strengeste regler for hatefulle ytringer, som blant annet dekker ærekrenkelser, sladder og oppfordringer til å begå kriminelle handlinger. Nå ønsker myndighetene altså å oppdatere regelverket i møte med en digital tidsalder.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå