Forbyr omstridt taxi-app i hele Tyskland

Uber er nettopp blitt forbudt i hele Tyskland. Selskapet risikerer opptil to millioner kroner i bøter hver gang de bryter forbudet.

<p><b>FORBUD:</b> Uber risikerer nå store bøter i Tyskland<br/></p>

FORBUD: Uber risikerer nå store bøter i Tyskland

Den omstridte taxi-appen Uber, som gjør det mulig å bestille drosjeturer fra private sjåfører, har fått en blandet mottakelse i flere land. I London tok blant annet flere tusen drosjesjåfører til gatene i sommer i protest mot appen, mens Facebook vurderer å samarbeide med selskapet.

Nå har Uber fått sin hittil strengeste dom mot seg.

Bot på to millioner

I en fersk hastekjennelse fra en domstol i Frankfurt forbys selskapet å tilby noen av sine tjenester i hele landet, ifølge Bloomberg

Selskapet, med base i San Francisco, risikerer nå bøter på inntil to millioner kroner i bøter (250.000 euro) hver gang de bryter forbudet. 

Det er fellesorganisasjonen for tyske taxisentraler, Taxi Deutschland, som har ført saken i retten. De har vunnet frem med at Uber bryter tysk lov, siden det kreves en aktiv drosjeløyve for å ta på seg slike oppdrag. 

I en kommentar gjengitt i Financial Times (krever innlogging) kommer styreformann i Taxi Deutschlands Dieter Schlenker med krass kritikk mot Uber.

<p><b>FORBUDT</b>: I Tyskland har Uber vekket harme hos taxinæringen. Nå har en domstol i Frankfurt lagt ned forbud mot Uber i hele Tyskland. Bildet er fra en protest mot selskapet i Berlin i sommer.</p>

FORBUDT: I Tyskland har Uber vekket harme hos taxinæringen. Nå har en domstol i Frankfurt lagt ned forbud mot Uber i hele Tyskland. Bildet er fra en protest mot selskapet i Berlin i sommer.

- Uber har flere milliarder i rygger fra Goldman Sachs og Google, men får seg selv til å fremstå som en start-up som skal redde økonomien. 

Uber har tidligere fått tilsvarende forbud mot seg i Hamburg og i Berlin.

Hyret First House

Ingen fra Uber har ennå kommentert kjennelsen fra Tyskland, men selskapet skal ifølge Bloomberg komme med en redegjørelse senere tirsdag.

Uber er foreløpig ikke lansert i Norge, men ifølge Dagbladet har de hyret First House i arbeidet med å komme seg inn på det norske markedet.

Taxinæringen er under press i mange ulike land. I Norge er det appen Haxi som har fått mest oppmerksomhet. Ifølge seg selv baserer selskapet seg på kompiskjøringsprinsippet.

Ifølge Norges Taxiforbund er det i realiteten snakk om at de tilbyr drosjetjenester i strid med loven, med sjåfører som tar betalt og unndrar skatt.

Haxi er politianmeldt i både Norge og Danmark, uten at det foreløpig er igangsatt noen rettslige prosesser i noen av landene.

I Norge ble nylig en Haxi-sjåfør som sto frem Aftenposten, anmeldt av taxiforbundet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå