- Hvis politiet mener at det vi gjør er ulovlig, så er det bare å ta kontakt

Appen Haxi formidler kontakt mellom folk som trenger skyss, og folk som kan kjøre. Taxinæringen mener det er ulovlig, men så langt har ikke Haxi hørt fra politiet.

<p><b>TIL TJENESTE:</b> I appen kan sjåfører legge inn at de er tilgjengelig i et gitt område, og personer som ønsker skyss kan melde sitt behov.<br/></p>

TIL TJENESTE: I appen kan sjåfører legge inn at de er tilgjengelig i et gitt område, og personer som ønsker skyss kan melde sitt behov.

  • Om du har tips eller innspill til denne saken, ta kontakt her.

Antallet selskaper som vil utfordre taxibransjen globalt er i sterk vekst. I land som ikke har like strenge løyve-regler som Norge, har det blitt tatt i mot med både jubel og demonstrasjoner.

I Norge er det appen Haxi som har fått mest oppmerksomhet. 

Den er størst i østlandsområdet og på Vestlandet, og er ifølge selskapet selv basert på et kompiskjøringsprinsipp.

Det har ikke forhindret Haxi fra å bli anmeldt for drosjekjøring uten løyve i både Norge og Danmark. Foreløpig har ikke anmeldelsene ført til at noen rettslige prosesser er igangsatt.

- Våre advokater har undersøkt konseptet i forhold til både norsk og dansk lovgivning, og de har ikke funnet noe som er problematisk, sier administrerende direktør og med-gründer Aleksander Soender i Haxi til E24.

Soender understreker overfor E24 at det ikke er Haxis, men politikernes ansvar å sørge for at lovverket er tilpasset den teknologiske utviklingen og folks vaner.

- Politikerne må finne ut hvordan lovgivningen skal se ut i fremtiden, så innbyggere og virksomheter ikke skal styres av foreldet lovgivning, som ikke passer dagens utvikling, sier Søder.

Han presiserer også at de ikke ønsker å oppfordre til kriminalitet ved å ta betalt for kjøring.

- Hvis politiet mener at det vi gjør er ulovlig, så er det bare å ta kontakt. Kontaktinformasjonen står på våre nettsider, men vi har ikke hørt fra dem ennå, sier Soeder.

Anmeldt

<p><b>HAXI:</b> Aleksander Soender i Haxi sier at politikerne må sørge for at innbyggerne slipper å leve under et utdatert lovverk.<br/></p>

HAXI: Aleksander Soender i Haxi sier at politikerne må sørge for at innbyggerne slipper å leve under et utdatert lovverk.

Han forteller at de er klar over at Haxi ble anmeldt i Stavanger tidlig i 2014, og i Danmark i sommer.

De har svart på anklagene via sin advokat i Danmark, men har ikke hørt mer om en eventuell etterforskning i Norge eller Danmark.

Samtidig sim anmeldelsene har kommet, har Haxi også har blitt kontaktet av flere norske taxiselskaper som ønsker dialog om hvordan de sammen kan forme fremtiden for bransjen, hevder Soender.

Kan ikke ta betalt

I Norge blir taxinæringen regulert av Yrkestransportloven.

Haxi presiserer på sine nettsider at sjåførene ifølge norsk lov ikke kan ta penger for å kjøre, slik drosjesjåfører gjør.

- Vår anbefaling er at sjåfør og passasjer deler 50/50 på utgifter som drivstoff, slitasje og bompenger. Passasjeren er i tillegg i sin fulle rett til å tipse sjåføren etter eget ønske.

- Spontan samkjøring via Haxi er en privat avtale mellom sjåfør og passasjer. Programvaren som brukes til samkjøring er en formidlingstjeneste, og Haxi har ikke noe ansvar for innholdet og bruken av programvaren, forklarer de videre.

Endring i forbrukerforventninger

Samkjøringen eksisterer også gjennom mindre organiserte Facebook-sider, der folk tilbyr skyss eller ber om kjøretjenester.

- Det som skjer nå, er en endring i forbrukernes forventninger til pris, teknologi og tilgjengelighet. Vi opplever stor vekst fordi vi eksperimenterer med disse elementene, i motsetning til tradisjonell taxi, sier Soender.

Han tror at tjenester som Haxi i fremtiden kan senke prisene for forbrukerne, fordi at de i praksis har fjernet administrasjonsapparatet og erstattet det med software og teknologi.

- Problemet med manglende taxier i utkantstrøk, som Haxi-ideen kommer ut fra, kan løses ved at sjåfører kobler seg på når systemet sier at det er behov for det, slik at sjåfører slipper å vente på holdeplassene, sier Soender.

Åpne armer

Han opplever at Haxi stort sett blir tatt i mot med åpne armer.

- Haxi er et løsningsforslag til et generelt problem rundt trafikk. Spesielt danske politikere har vært positive. De som har vært mest kritiske er de som direkte eller indirekte er knyttet til taxiindustruen, sier han.

Han etterlyser en lovendring, som er tilpasset det behovet som samfunnet har.

Samtidig som Haxi har blitt etablert her i landet, har drosjenæringens transportaktivitet gått ned i første kvartal i 2014 sammenliknet med samme kvartal i fjor, ifølge SSBs tall.

Næringens omsetning var på 2,1 milliarder kroner, som er en nedgang på 0,6 prosent fra 1. kvartal 2013.

Obamas kampanje-guru

Den største av tjenestene globalt er i skrivende stund Uber, som ikke har etablert seg i Norge ennå. Den fins nå i Rundt 150 byer i 50 land rundt om i verden, og det er ikke lenge siden de begynte.

Og det er ingen grunn til å tro at de kommer til å legge ned med det første. Uber har nylig ansatt Barack Obamas kampanje-guru David Plouffe, ifølge Wired.

I Norge skal de ha engasjert First House, ifølge Dagbladet.

Gjennom Uber kan privatpersoner bestille drosjeturer fra private sjåfører etter samkjørings- og hopp-på-prinsippet.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå