Uber bekrefter bruk av omstridt program i Norge

Skyssappselskapet Uber har i flere år brukt et verktøy for å unngå kontroll fra myndighetene. Nå bekrefter selskapet at verktøyet er i bruk i Norge. 


<p><b>UNNGÅR Å BLI TATT:</b> Slik kan dashbordet i en Uber-bil se ut. Over hele verden har Uber-sjåførene tatt i bruk et dataprogram for å lure myndigheter og andre kontrollører.</p>

UNNGÅR Å BLI TATT: Slik kan dashbordet i en Uber-bil se ut. Over hele verden har Uber-sjåførene tatt i bruk et dataprogram for å lure myndigheter og andre kontrollører.

Det hemmelige våpenet er en programsnutt som har fått navnet Greyball, og som ble avslørt av New York Times i forrige uke. Greyball har blitt brukt i flere byer til å identifisere kontrollører som jobber i hemmelighet for å samle bevis for at Uber bryter med det lokale drosjereglementet.

I en epost til Dagsavisen bekrefter Uber Norge at de bruker et slikt program i Norge.

– Programmet hindrer falske kunder og dem som bryter med våre retningslinjer, det være seg om det er noen som ønsker å skade våre sjåfører, konkurrenter som vil hindre og sabotere vår operasjon eller motstandere som går i ledtog med myndighetene i hemmelige «anslag» for å sette opp feller for våre sjåfører, skriver Uber.

Flere Uber-sjåfører i Norge har de siste månedene blitt bøtelagt for kjøre uten drosjeløyve. Dagens Næringsliv skrev nylig at PR-rådgiver Jarle Aabø på oppdrag fra Taxiforbundet hadde kjørt Uber og tatt vare på kvitteringen, som siden ble brukt som grunnlag for en masseanmeldelse til politiet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå