Huaweis finansdirektør arrestert

Finansdirektør Wanzhou Meng i Huawei er arrestert etter mistanker om brudd på Iran-sanksjonene. Kinesiske myndigheter raser over arrestasjonen, som kan føre til ytterligere spenninger mellom USA og Kina.


<p><b>ARRESTERT:</b> Canadas politi har på forespørsel fra amerikanske myndigheter arrestert Huaweis finansdirektør Wanzhou Meng.</p>

ARRESTERT: Canadas politi har på forespørsel fra amerikanske myndigheter arrestert Huaweis finansdirektør Wanzhou Meng.

Finansdirektøren i kinesiske Huawei, Wanzhou Meng, er arrestert i Canada, og kan bli utlevert til USA. 

En talsperson for det kanadiske justisdepartementet bekrefter at Wanzhou Meng ble arrestert på ordre fra amerikanske myndigheter.

Som følge av at det er forbud mot offentliggjøring av opplysninger i saken, har ingen foreløpig bekreftet hva hun er mistenkt for. 

Kilder opplyser til en rekke internasjonale medier at amerikanske myndigheter mistenker Meng for å ha brutt amerikanske handelssanksjoner mot Iran.

 <p>Finansdirektør i Huawei, Wanzhou Meng</p>

Finansdirektør i Huawei, Wanzhou Meng

Ifølge talspersonen er en såkalt «bail hearing», hvor retten skal bestemme om hun kan løslates mot kausjon, satt til fredag.

Meng er i tillegg til finansdirektør også er nestleder i Huawei-styret og datter av selskapets grunnlegger Ren Zhengfei.

Myndigheter i USA har etterforsket hvorvidt Huawei har brutt amerikanske handelsregler siden tidligst 2016, ifølge The Globe and Mail.

Myndighetene har sett på hvorvidt selskapet har fraktet produkter med opphav fra USA til Iran og andre land som er ilagt amerikanske eksport- og sanksjonslover.

Tidligere i år skrev Wall Street Journal at Huawei ble etterforsket for å ha solgt utstyr fra det amerikanske IT-selskapet Hewlett-Packard til Iran. 

Kina raser

Den kinesiske ambassaden i Canada kritiserer i en uttalelse på sine nettsider USA og Canada for arrestasjonen.

– Kanadisk politi har på forespørsel fra USA arrestert en kinesisk statsborger som ikke har brutt noen amerikanske eller kanadiske lover, skriver ambassadens talsmann i uttalelsen.

– Kina motsetter seg sterkt denne handlingen som krenker offerets menneskerettigheter, fortsetter ambassaden.

Samtidig krever ambassaden at finansdirektøren løslates umiddelbart. De understreker også at de vil følge utviklingen i saken nøye for å sikre Mengs rettigheter. 

Huawei: Kjenner ikke til at noe galt har skjedd

Mobilselskapet skriver i en uttalelse at de ikke kjenner til at finansdirektøren har gjort noe galt, skriver NTB.

– Hun ble midlertidig pågrepet under en mellomlanding og står overfor en uspesifisert siktelse i New York. Huawei har tiltro til at rettsvernet i Canada og USA til slutt vil komme frem til en riktig uttalelse, skriver selskapet.

De sier videre at de har fått svært få opplysninger om saken.

Huawei opplyser samtidig at de følger alle aktuelle lover der det har sin virksomhet, inkludert eksportkontroll og sanksjoner og reguleringer fra FN, USA og EU.

– Et aggressivt trekk

I motsetning til selskaper som Tencent og Alibaba har Huawei en stor utbredelse internasjonalt. Selskapet driver aktivitet i både Kina, Europa og Amerika. Analytiker Niel Campling hos Mirabaud Securities forklarer at selskapet har blitt et enormt globalt selskap. 

– 5G standarder er i sentrum av den større IP-debatten og er hvorfor USA og deres allierte nå gjør hva de kan for å kutte båndene til den kinesiske IP-teknologien, sier Campling til Bloomberg.

Rabobanks finanssjef i Asia Michael Every mener arrestasjonen er et aggressivt trekk fra amerikanske myndigheter. 

– Kina ber allerede om at hun skal løslates, noe som er forventet. Om mistankene er seriøse bør man ikke forvente at USA kommer til å stoppe saken, sier Every til Bloomberg. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå