- Vet ikke hva feilen skyldes

Telenors mobilnett delvis nede i hele landet, men ingen vet foreløpig hvorfor.

FINNER IKKE FEILEN: Telenor har ikke funnet årsaken til at de over hele landet er problemer med mobilnettet fredag. / SCANPIX NB! Modellklarert
FINNER IKKE FEILEN: Telenor har ikke funnet årsaken til at de over hele landet er problemer med mobilnettet fredag. / SCANPIX NB! Modellklarert

Siste oppdatering klokken 23.00:

«Vi har ennå ikke lokalisert problemet, men jobber spesielt med mulige problemer på en av sentralene våre. Vi har stor bemanning på jobb gjennom natten for å løse problemene.

Vi har nå noe trafikk på mobil tale og SMS, men kapasiteten er fremdeles veldig begrenset. Fasttelefoni fungerer som normalt.

Vi har stor forståelse for at dette er problematisk for våre kunder, og beklager det på det sterkeste. Vi gjør alt vi kan for å få bukt med problemene.

Det understrekes at nødnummer 110 - 112 - 113 fungerer, og kan nås via fasttelefon. Det er også en mulighet å ta ut SIM-kortet fra telefonen og ringe nødnummer uten SIM-kort,» skriver Telenor i en oppdatering klokken elleve fredag kveld.

- Vi jobber frenetisk

- Faktum er at vi ikke har oversikten over hva som kan være årsaken, sier Knut Sollid, regional informasjonssjef i Telenor, til E24.

- Det jobbes frenetisk med å finne feilen.

Telenors mobilnett har siden klokken 12.21 vært delvis nede i hele landet.

LES OGSÅ:Telenors mobilnett ute av drift

- At du kom gjennom til meg på mobil nå, overrasker meg. Det sier meg også at det ikke er snakk om et totalt brudd, sier Sollid, som er den første i Telenor-systemet E24 har klart å oppnå kontakt med på telefon siden feilen ble kjent.

Ingen oversikt

- Hvor mange er uten mobildekning nå?

- Vi vet ikke antallet, men vi vet at det gjelder hele landet.

Tidligere har Telenor opplyst at det er snakk om en «applikasjonsfeil».

Sollid vil ikke spekulere i hva feilen er, men avviser at det skyldes flommen.

- Det er lite sannsynlig, siden vi da ville sett utslag på fasttelefonnettet også, sier han

- Hvor lang tid vil det ta får Telenor-nettet fungerer igjen?

- Det er nærmest umulig å svare på når vi ikke vet hva feilen er. Men jeg kan forsikre alle om at det her jobbes på spreng for å rette opp feilen.

Mange rammet

LETER: Telenor og regional informasjonssjef Knut Sollid leter på spreng etter feilen som gjør at abonnenter i hele landet sliter med dekningen.
LETER: Telenor og regional informasjonssjef Knut Sollid leter på spreng etter feilen som gjør at abonnenter i hele landet sliter med dekningen.

Det har kokt på Telenors Facebook-sider etter at abonnenter begynte å få trøbbel med å ringe ut.

Kollapsen rammer også andre selskaper som benytter seg av Telenors mobilnett. Dette gjelder Ludo, Ventelo, Talkmore, djuice og ACN.

- Gjelder dessverre også alle Ludo-kunder, skriver Ludo-sjef Idar Vollvik på sin Twitter-konto.

Mange Netcom-brukere klager også, men mobilselskapet avviser at det er der feilen ligger.

- Jeg ser på Twitter og Facebook at de sier de sliter med å ringe, men jeg har snakket med vårt overvåkningsenter og der er det ingenting som tyder på at det er noe feil, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus til E24.

Finnes omveier

Sjefingeniør Jarle Kiil i seksjon for internett og sikkerhet i Post- og Teletilsynet sier de ble varslet av Telenor i det feilen inntraff.

- Det vi vet er at det er en applikasjonsfeil. Det betyr at det kan være programvarefeil eller feil i maskinvare, sier Kiil.

- Feilen fører til at kapasiteten er redusert. Vi kan ringe og sende meldinger, men det er til og fra.

- Hva kan man gjøre hvis man ikke kommer gjennom, men trenger å ringe et nødnummer?

- Da kan man ta sim-kortet ut av telefonen. Når du slår den på vil du da kunne ringe, men kun til nødnummer, sier Kiil.

To uker siden sist

Problemene med mobilnettet kommer mindre enn to uker etter at to kabelbrudd førte til at store deler av landet mistet mobilforbindelsen.

Den gang var det en gravemaskin på Lillehammer og et tre på Lørenskog som var årsaken til at det ble nærmest umulig å komme gjennom på mobil.

Også i Danmark sliter Telenor med mobilnettet fredag ettermiddag.

Ifølge telenor.dk er det driftsforstyrrelser på nettet for tekstmeldinger og telefonsvarer i hele Danmark. Det er ikke klart om denne feilen har noe med feilen som rammer Norge å gjøre.

- Det er ikke solaktivitet

Etter gjentatte henvendelser fra lesere om Telenors feil hadde noe med solstormer å gjøre, kontaktet E24 astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Her er svaret:

«Hei,

jeg skjønner at folk kan lure på det, men det har faktisk ikke vært spesielt sterk aktivitet på Solen i det siste. Det spektakulære utbruddet for et par dager siden var ikke spesielt sterkt, men ser veldig flott og imponerende ut fordi vi har mye bedre kameraer i rommet enn tidligere.

Utbruddene er nok langt under grensen for det som kan være en trussel mot mobilnettet. Antagelig vil strømnettet få problemer før mobilnettet.

Vennlig hilsen,
Knut Jørgen Røed Ødegaard»

Les flere nyheter på E24

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå