Vil ikke assosieres med Telenor

Telenors etikk-problemer i Bangladesh gjør at en av telegigantens samarbeidsbedrifter i etikkorganisasjonen Initiativ for etisk handel vil kaste Telenor på dør.

Telenor er medlem av Initiativet for etisk handel, men etter avsløringen av uholdbare arbeidsforhold i Bangladesh, vil en annen medlem, turtøyprodusenten Stormberg kaste Telenor ut av etikkorganisasjonen.

- Denne saken bør få konsekvenser for Telenor. Hvis ikke Telenor i løpet av 3 måneder kan vise til betydelig og dokumenterbar fremgang i sitt arbeid med etisk handel overfor sine leverandører, vil jeg kreve at Telenor ekskluderes, sier daglig leder Steinar J. Olsen i turtøyprodusenten Stormberg.

Krever handling

Han sendte fredag brev til styreleder og til daglig leder i Initiativ for etisk handel (IEH) der han krevde handling og ikke bare ord fra Telenor.

- Når IEH ved gjennomgang av flere årsrapporter har påpekt overfor Telenor deres manglende fremdrift i dette viktige arbeidet, er neste steg vurdering av eksklusjon, sier Olsen.

I IEHs statutter står det at medlemmene har mulighet til å kreve at andre medlemmer som ikke tar etikkarbeidet alvorlig ekskluderes.

- Jeg hadde ikke trodd at denne paragrafen skulle bli brukt, men nå er det på sin plass, sier Olsen, men han håper Telenor benytter sjansen til å vise at de tar dette på alvor.

Etikkstorm

Telenor har den siste uken vært i stormvær etter at den danske journalisten Tom Heinemann avslørte uverdige arbeidsforhold hos flere av Telenors underleverandører i Bangladesh. Telenor har innrømmet feil, og lovet å rette opp disse. Olsen mener dette burde ha vært gjort for lenge siden. Han er svært skuffet over Telenor.

- Det er for meg uforståelig at en bedrift med så stor innflytelse og ressurser verken har oversikt over eller har gjort en mer grundig sjekk av sine leverandører.

- Vi har oppnådd klare forbedringer av produksjonsforholdene hos våre produsenter i lavkostland, selv om vi er en liten aktør med begrensede ressurser, sier Olsen, og fyrer løs:

- Dersom Telenor virkelig hadde ønsket det, ville de ha klart å gjøre noe med dette. Dette skal være et flaggskip for Norge, og sånn kan vi ikke ha det.

Han mener Telenor skyver IEH foran seg.

- Spesielt beklagelig blir det manglende engasjementet når vi vet at Telenor har væt medlem av IEH siden 2005. De kan ikke vaske hendene sine og si at de er opptatte av dette, når de egentlig ikke er det og ikke gjør noen ting, sier Olsen.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå