Venter at oljeprisen holder seg under 70 dollar neste år

Analytikerne har blitt mer negative til utsiktene for oljeprisen.

MOTSTANDSDYKTIG: Den amerikanske skiferoljeproduksjonen har vist seg å stå bedre imot prisfallet på olje enn hva mange hadde trodd. Her er en borerigg i Nord-Dakota.
Publisert: Publisert:

Prisen på amerikansk lettolje (WTI) har nå falt til sitt laveste nivå på seks år og i morgentimene fredag handles WTI-oljen for 41,97 dollar fatet – ned 23 cent.

En undersøkelse gjort av Wall Street Journal blant 10 banker viser at de tror at både amerikanske lettolje og nordsjøolje (brent) vil holde seg under 70 dollar fatet inntil sent neste år. Anslaget for nordsjøolje i 2015 er et snitt på 58 dollar, ned fra 62 dollar fatet i en tilsvarende rundspørring i mai.

Til neste år venter de seg at nordsjøoljen vil holde seg på 63-69 dollar per fat inntil fjerde kvartal, og det er først i fjerde kvartal 2016 at de tror at den vil bevege seg over 70 dollar.

WTI-oljen ventes å ligge på 54,50 dollar fatet i år i snitt og 63,40 dollar fatet i snitt til neste år. For bare litt over ett år siden lå begge oljetypene på over 100 dollar per fat.

– Kjernen i saken er enkel: det er for mye olje. Vi venter oss vesentlig mer overtilbud globalt enn tidligere, både for 2015 og 2016, og det vil fortsette å tynge prisene, sier Michael Wittner, leder for oljeanalyse i Societe General, en av bankene i undersøkelsen.

Les også

Én av tre i leverandørnæringen frykter for jobben

– Produksjonen øker voldsomt

Selv om enkelte analytikere tror at sterkere økonomisk vekst vil støtte prisene, tror de fleste at kappløpet mellom den kraftig voksende amerikanske skiferoljeindustrien og Saudi-Arabia vil sørge for en høy oljeproduksjon og opprettholde presset på prisene.

Det internasjonale energibyrået (IEA) sa onsdag at det globale oljetilbudet fortsetter å vokse med en «voldsom fart» og at man nå produserer 2,7 millioner fat mer per dag enn for bare ett år siden.

Les også

Opec-produksjonen på sitt høyeste på tre år

Bankenes syn er i tråd med andre aktører. USAs Energy Information Administration (EIA) er eksempelvis enda mer negative og tror på en snittpris for WTI-olje på 49,60 dollar per fat i år og 54,40 dollar fat neste år.

Tidligere i år var man mer optimistiske på oljeprisens vegne. Da trodde man nemlig at de lave prisene ville føre til vesentlige produksjonskutt og også føre til økt etterspørsel etter olje.

Forbrukerne har så langt innfridd. Ifølge IEA øker oljeetterspørselen med den raskeste takten på fem år, som følge av de lave prisene og god vekst i en del land.

Les også

Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper

Flere negative faktorer

På den andre siden er man bekymret for at atomavtalen med Iran vil føre til at det vil strømme mye iransk olje inn i et allerede overfylt marked.

Samtidig har den amerikanske skiferoljeproduksjonen vist seg overraskende motstandsdyktig mot de lave prisene, da industrien har blitt mer kostnadseffektiv det siste året og fokuserer på de mest produktive brønnene.

Antallet aktive borerigger i USA, som lenge falt markert uke etter uke, har faktisk steget de tre siste ukene, ifølge riggtellingen til Baker Hughes.

Les også

Knallharde kostnadskutt gir overraskelser i riggsektoren

Den seneste bekymringen for oljemarkedet har vært kursfallet på den kinesiske yuanen, noe som vil gjøre kinesisk import av dollarprisede råvarer som olje mer kostbart, og enkelte er redde for at det kan redusere oljeetterspørselen hos verdens nest største oljekonsument.

Les også

Eksperter skeptisk til at oljeprisen vil falle til 30 dollar fatet

Les også

Én av tre i leverandørnæringen frykter for jobben

Les også

Slik kan norsk økonomi påvirkes av et fall i oljeprisen

Les også

Flere hundre oljejobber ble borte i sommerferien

Les også

Opec-produksjonen på sitt høyeste på tre år

Les også

Analytiker tror oljeprisen kan falle til 30 dollar fatet

Les også

– Økende fare for bråbrems i norsk økonomi

Publisert: