Venter oljepris under 50 dollar fatet i 2016

– Jeg synes det ofte glemmes at prisen var på dette nivået i 17 år etter 1986 og på 90-tallet. Det er absolutt ikke en katastrofe, sier professor Ole Gunnar Austvik.

SKRUR NED FORVENTINGENE: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea offentliggjorde prognoser lille julaften for oljeprisutviklingen neste år.
Publisert: Publisert:

For ett år siden ble 2015 spådd å bli et utfordrende år for Norge. Et fat nordsjøolje ble handlet til 60 dollar fatet, og prognosene fra de store meglerhusene den gang tilsa at oljeprisen ville ta seg opp til 70 dollar fatet.

Oljeprisen nådde aldri 70 dollar fatet i 2015, og få hadde tatt høyde for at oljeprisen ville være 40 prosent lavere julen 2015.

For det er nemlig tilfellet når julefreden senker seg i norske hjem. Julaften er oljeprisen 37,35 dollar fatet.

I disse dager finspikker meglerhusene de siste prisanslagene for 2016.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser seg nødt til å justere ned oljeprisanslaget nok en gang, og tror 2016 vil vise et årsgjennomsnitt på 49 dollar fatet, i stedet for 55 dollar fatet, som det forrige prisanslaget foreslo.

Les også

Markedet herjet med oljeprisen julaften 2008: Nå kan det skje igjen

Flere dårlige nyheter

Årsaken til nedjusteringen er en rekke faktorer som vil påvirke oljeforsyningen til markedet i 2016, og forsyve tidspunktet tilførselen og etterspørselen av olje balanseres, skriver Saltvedt i rapporten.

Man må blant annet se på hva som foregår i verdens største økonomi, for å bli klok på hvorfor oljeprisen ikke vil ta seg opp nevneverdig med det første.

I desember foretok den amerikanske sentralbanken Federal Reserve den første rentehevingen på ti år. FED løftet renten 0,25 prosentpoeng til 0,25-0,5 prosent, som blir tolket som startskuddet for slutten på den amerikanske nullrentepolitikken.

Rentehevingen styrket dollaren, og gjør det dyrere for land med annen valuta å handle olje. En sterk dollar anses negativt for store oljekonsumenter som Kina, som også har gjeld i dollar.

– Sterkere rente bidrar til mer moderat vekstrate i den amerikanske økonomien, på 2,5 i 2016, og vil således ha en dempende effekt på oljeetterspørselen, sier Thina Saltvedt.

I tillegg til rentehevingen, er det neppe positivt for oljeprisen at USA fjernet det 40 år gamle eksportforbudet. Det betyr i praksis at amerikanske oljeprodusenter nå får lov til å selge oljen til utlandet.

En annen dårlig nyhet er den milde vinteren, som vil påvirke oljeprisen på nedsiden i 2016, dersom Saltvedt spår rett. En avtale i Libya kan også føre til økt tilførsel av olje på markedet.

Les også

Oljespekulanter vedder på oljepris på 14-tallet

– Smertefull Opec-strategi

Den største hendelsen i årets oljekalender var Opec-møtet i desember. Til flere oljeproduserende lands fortvielse, deriblant Norge, besluttet oljekartellet å utsette å sette et nytt produksjonsmål. Det vil derfor pumpes olje i uforminsket styrke i medlemslandene.

Den politiske striden innad Opec betyr at oljeprisene vil holdes nede en god stund til.

– For å kjempe tilbake markedsandelen, oversvømmer Opec markedet med billig olje for å presse ut produsenter med høyere produksjonskostnader. Ikke engang Saudi-Arabia hadde forestilt seg at prisene kunne falle så mye. Den viktigste grunnen til det er amerikanske skiferoljeprodusenter pumper raskere og mer olje fra brønnene, til en lavere kostnad. Det har gjort Opecs strategi mer smertefull og langvarig, sier hun.

Les også

Opec tror på oljepris på 95 dollar igjen – om 25 år

SALTVEDTS OLJEPRISANSLAG: Oljeprisanslaget for 2016 viser at oljeanalytiker Thina Saltvedt forventer oljepris på 49 dollar fatet som et gjennomsnitt neste år.

Andreassen: – 50 dollar fatet

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, antar at oljeprisen vil nærme seg 50 dollar fatet mot slutten av 2016, før den stabiliseres på 60 dollar fatet i 2017.

– Her vil den holde seg i flere år fremover, sier Andreassen til E24.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

– Dette er anslag fra oktober som vi holder fast ved. Den gang var prognosen antatt å være dyster, mens den nå ser ut til å være relativt optimistisk, sier han.

Hovedårsaken til det, er Opec-møtet i desember. I forkant var det håp om at Opec-landene ville iverksette tiltak for å øke oljeprisen.

– I mellomtiden har OPEC sitt prissamarbeid dødd, eller i det minste tatt en pause, er Andreassens dom.

Les også

Derfor holder russisk oljeproduksjon stand

Professor: – 30 dollar fatet

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik. Pressebilde

BI-professor og Nupi-forsker Ole Gunnar Austvik mener oljeprisen vil ligge på 30-tallet i store deler av 2016.

– Vi skal ligge på 30-tallet et sted. Det kan vippe under 30-tallet, men det er ikke holdbart over tid, sier han til E24.

– Hva er bakgrunnen for det anslaget?

– Det er en ren markedsmekanisme: Det er et tilbud som er såpass solid at det skal litt til å endre den ubalansen. Det er store sprik etterslep i tid mellom prisendringen og handlingene det fører til. Kapasiteten vil ikke bli borte. Om noen år er det spørsmål om hvor mye som faller vekk på grunn av de lave prisene. Jeg mener at den viktigste smertegrensen er kostnadene til skiferolje. Den er lavere enn mange har sagt, og mange har også sagt at tyngden ligger på 30-tallet eller lavere , sier han.


– Jeg mener at den viktigste smertegrensen er kostnadene til skiferolje.
Professor Ole Gunnar Austvik

– Absolutt ikke en katastrofe

Flere økonomer mener det er svært dramatisk med en oljepris rundt 40 dollar for oljeinvesteringene i årene fremover. Oljeinvesteringene på norsk sokkel er den viktigste vekstimpulsen for norsk økonomi.

Sammenlignet med i fjor, er det blitt investert 15 prosent mindre i norske oljevirksomhet, ifølge Nordea Markets, som ser en ytterligere reduksjon i oljeinvesteringen for 2016 og 2017 på henholdsvis 10 og 7 prosent.

Lav oljepris over lengre tid vil forsterke fallet i oljeinvesteringene, ved at det blant annet ikke er tilstrekkelig lønnsomt for selskaper å investere i enkelte felt på norsk sokkel.

I forbindelse med Norges Bank rentemøte i desember, spådde Andreassen at 40 dollar fatet over lengre tid kunne gi «krakk og katastrofe» for oljenæringen i 2019-2020, hvis ikke nye prosjekter av betydelig størrelse iverksettes.

Det høres altfor dramatisk ut, mener Austvik.

– Mesteparten av volumet er bærekraftig, også på prisnivået vi er nå. Sverdrup (red.anm. kjempefeltet «Johan Sverdrup» på norsk sokkel) er det. Statoil investerer i nye plattformer på Oseberg. Det er tegn som tilsier at de store feltene vil være lønnsomme også nå. Det er de som drar tyngden i volumet på norsk sokkel, også nå.

– Jeg synes det ofte glemmes at prisen var på dette nivået i 17 år etter 1986 og på 90-tallet. Det er bygget opp mye kapasitet. Det er absolutt ikke en katastrofe, synes jeg, selv om det er ille nok for prosjekter og sysselsatte som faller ut, sier Austvik.

Austvik viser til at selskaper som vil investere i felt, ikke ser på dagens oljepris, men regner driftskostnader mot driftsinntekter i et 30-årsperspektiv.

– Da vil prisen både være lav og høy i perioder. I løpet av en 30-årsperiode kan man si ganske robust at prisen vil opp igjen. Dagens pris er ikke relevant for investeringsbeslutningen, sier han.

Les også

Milliardkjøp på norsk sokkel i vasken

Tegn på fall i oljeinvesteringene

Virkningene av oljeprisfallet begynner nå for alvor å bli tydelige i den norske økonomien. Dette er noen av de siste signalene på at Norge er kraftig rammet av oljenedturen.

Les også

Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen

Les også

Flere alvorlige hendelser på norsk sokkel

Les også

Her pumpes det olje til 22 dollar fatet

Publisert: