Utsetter offshore kompresjon på Ormen Lange

Shell og partnerne utsetter offshore kompresjon-prosjektet på Ormen Lange og stanser arbeidet med et konseptvalg. Petoro er ikke enig.

KOMPRESJON PÅ IS: Shell og de andre partnerne på Ormen Lange, unntatt Petoro, er enige om å stoppe arbeidet med et konseptvalg og legger offshore kompresjon-prosjektet på is. Her er landanlegget sett fra luften.
Publisert:

Operatøren Shell og partnerne Statoil, Dong og ExxonMobil legger nå arbeidet med et konseptvalg og prosjektet med offshore kompresjon på Ormen Lange på hyllen.

Det er i mot Petoros vilje.

Shell melder dette i en pressemelding, og det var Reuters som først meldte om saken.

I meldingen skriver Shell at man har jobbet med et konseptvalg siden 2008. Valget har stått mellom undervannskompresjon eller kompresjon fra en strekkstagsplattform. Målet er å øke utvinningen fra kjempefeltet, som er en av Norges største industriprosjekter noensinne.

Konklusjonen nå er at det blir for dyrt.

- Olje og gass- industrien har en kostnadsutfordring. Når dette kombineres med usikkerhet om konseptenes modenhet og størrelsen på produksjonsvolumer, er ikke prosjektet lenger lønnsomt, sir leder i styringskomiteen for Ormen Lange, Odin Estensen.

Aker Solutions har levert utviklet og bygget et pilotprosjekt for kompresjon på feltet, og håpet at lisenspartnerne ville gå videre med prosjektet.

Det kan det nå se ut til at det ikke blir noe av med det første.

Teknisk Ukeblad skrev i starten av april at FMC hadde sikret seg kompresjonskontrakten foran nesen på Aker Solutions, men nå ser det altså ut til at ingen av de to oljeserviceselskapene har noe å glede seg over.

- Har kostet milliarder

- Vi beklager at et prosjekt som har kostet flere milliarder ikke kan gjennomføres etter planen, sier kommunikasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro, til E24.

Han forteller at Petoro aksepterer at det er rom for å utsette kompresjonsløsningen og at prosjektet ikke kan gjennomføres i sin nåværende form.

- Grunnen til at vi ikke støtter beslutningen, er at vi ikke ser gode nok planer for hvordan operatøren skal arbeide videre med kompresjon på Ormen Lange.

- Derfor mener vi at beslutningen ikke er basert på et tilstrekkelig modent grunnlag. Vi ønsker sterkere forpliktelser og ønsker bruk av tilstrekkelige ressurser i det arbeidet som skal gjøres videre. Dette dreier seg jo om utvinningen av lønnsomme reserver.

Petoro mener operatøren Shell nå må komme opp med en plan for hvordan man skal få til dette, og sier at de gjerne jobber videre med operatørene om utviklingen, men at de må mer ressurser inn.

- Så dette er ikke avgjørende for det videre samarbeidet i partnerskapet?

- Nei, sånn ser vi ikke på det. Men vi mente at grunnlaget man har tatt beslutningen på ikke var tilstrekkelig modent, og at man burde være tydeligere på hvordan mans skal jobbe videre med kompresjon.

- Offshore kompresjon ikke tidskritisk

Shell viser til at offshore kompresjon ikke er tidskritisk for å sikre en god utvinning på feltet.

Selskapet skriver at beslutningen om å stoppe arbeidet er basert på oppdaterte reservoaranalyser og økonomivurderinger.

- Den oppdaterte reservoaranalysen viser også at offshore kompresjon ikke er tidskritisk for utvinningsgraden fra Ormen Lange-feltet, sier Odin Estensen.

- Ormen Lange- lisensen har tro på undervanns kompresjonsteknologi, og ser fortsatt på kvalifiseringen av denne teknologien som viktig for videreutviklingen av Ormen Lange, sier Estensen videre, og mener at mer kunnskap i årene fremover vil danne grunnlaget for å vurdere nye kompresjonsalternativer.

Les også:

Disse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtidenAker Solutions sikret milliardkontraktNytt Statoil-funn på Valemon: Kan være på 75 mill. fat

Publisert:

Her kan du lese mer om