Aker Solutions om storfusjon: - Positivt

Det norske oljeserviceselskapet tror en allianse med et sammenslått Halliburton/Baker Hughes kan åpne nye dører.

STORE NYHETER: Meldingen om sammenslåing mellom Halliburton og Baker Hughes sender det ene selskapet opp og det andre ned på Wall Street mandag.
Publisert: Publisert:

Mandag kom nyheten om at Halliburton og Baker Hughes, verdens nest og tredje største oljeserviceselskap, slår seg sammen i en massiv fusjon.

Sammenslåingen finner sted et drøyt halvår etter at Aker Solutions annonserte samarbeid - en såkalt «subsea production alliance» - med sistnevnte.

Det uttalte målet med denne alliansen var å samarbeide om teknologi, både med sikte på økt oljeproduksjon og utvinningsgrad, samt lavere kostnader.

POSITIV: Kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions.

Aker Solutions opplyser mandag at de tolker den varslede fusjonen som positiv.

- Dette er jo nettopp blitt kunngjort, men vi anser en sammenslåing av to så sterke aktører som positivt for alliansen. Gjennom en sammenslåing vil det opprettes en enda sterkere alliansepartner med en større kundemasse og omfattende produktportefølje, opplyser kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i en kommentar til E24.

- Vi er nå fokusert på å bygge videre på det gode samarbeidet vi har hatt siden alliansen ble etablert i april.

Liten sammenligning med Norge

Målet med sammenslåingen av Halliburton og Baker Hughes, er å skjerpe konkurransen mot sektorens nummer én, Schlumberger.

Samlet får de to selskapene en markedsverdi på rundt 494 milliarder kroner. Til sammenligning er markedsverdien på Aker Solutions rundt 12,45 milliarder.

Analytikere E24 har snakket med, mener imidlertid at fusjonen vil få liten betydning på norsk sokkel.

– Det kortet svarer er nei. Halliburton og Baker Hughes er onshore-fokuserte, og leverer i liten grad produkter og tjenester som konkurrerer med de norske serviceaktørene. For oljeselskapene betyr det noe mindre konkurranse, men ikke noe av betydning, sier Øyvind Mossige i Danske Bank.

Han får støtte fra Trond Aasen Augestad i Arctic Securities.

– Det er lite ved denne transaksjonen som er sammenlignbart for Norges del, sier Augestad.

Stiv pris

Halliburton tilbyr 1,12 av sine egne aksjer for hver aksje i Baker Hughes pluss 19 dollar i kontanter til aksjonærene i Baker Hughes.

Dette innebærer et premium på rundt 40 prosent over kursen den 10. oktober, og prisen blir betegnet som «stiv».

Denne oppfatningen gjenspeiles i de to selskapenes kursutvikling mandag:

Halliburton er ned rundt 8,7 prosent så langt i dagens handel i New York, mens Baker Hughes stiger snaut 11 prosent. Schlumberger er for øvrig opp 0,46 prosent.

Les også:

De største fusjonene i oljebransjenAnalytikere tror ikke Norge påvirkes av gigantfusjonenFra krangel til fusjon: Nå sluker Halliburton Baker HughesFull strid om gigantisk oljeservicefusjon: Vil kaste hele styretAker-sjefen tror uroen i oljemarkedet kan vare utover 2015Publisert: