Tror på høyere oljeetterspørsel

Verdens behov for olje vil øke med 1,65 prosent i år, tror det amerikanske energidepartementet.

ETTERTRAKTET: Verdens behov for mer olje vil øke i år, spår det amerikanske energidepartementet.
Publisert:

Den globale etterspørselen etter olje kommer til å øke med 1,65 prosent til 88,16 millioner fat per dag i år.

Det rapporterte USAs energidepartement (EIA) tirsdag.

Prognosene er en nedjustering med 0,3 prosent fra nivåene for en måned siden, ettersom den globale økonomiske veksten ikke har nådd forventingene.

I 2012 ventes etterspørselen å øke med 1,8 prosent til 89,74 millioner fat per dag.

OECDs kommersielle oljelager ventes å kunne dekke 55,7 dager av etterspørselen i det fjerde kvartalet 2011.

LES OGSÅ: DNO dobler oljereservene i Irak

Strammere globalt oljemarked

Verdens reelle BNP-vekst ventes å bli på 3,3 prosent i 2011. I forrige måned estimerte EIA en vekst på 3,4 prosent i år.

EIA advarer om et strammere globalt oljemarked i 2012, der etterspørselen møtes med en økt produksjon fra alle produsenter.

«Prognosene for råoljeprisene er fortsatt usikre, skriver EIA og henviser til "risikoen for ytterligere forsyningsavbrudd i produserende land, slik som mulige uroligheter i Sudan samt OPEC-medlemslandenes vilje til å øke og beholde en høyere produksjon for å kunne møte den globale etterspørselsøkningen etter olje».

Følg oljeprisen på E24 Børs

Ifølge EIA vil den koordinerte frigjørelsen av 60 millioner fat olje fra nødslager bidra til å redusere oljevolumet som kommersielle oljeselskap behøver å bruke for å møte etterspørselen.

Lagrene tømmes

Disse bufferlagrene ventes dog å redusere kraftig i 2012 i og med en økende etterspørsel og tregere tilbudsvekst fra land som ikke er med i OPEC.

De store industrilandene som USA, ventes å tømme de kommersielle lagrene på 71 millioner fat under det andre halvåret 2011. Det er en reduksjon fra 127 millioner fat i juniperioden.

LES OGSÅ:IEA åpner for nytt oljeslipp

Den globale etterspørselen ette olje økte med 1,3 prosent til 87,36 millioner fat per dag i andre kvartal. Det er også en reduksjon fra prognosen på 1,9 prosent vekts for en måned siden.

I det inneværende kvartalet spås etterspørselen å øke 1,8 prosent, ned fra 2,0 prosent i juniprognosen, og i fjerde kvartal ventes den globale etterspørselen å øke 1,2 prosent til 88,83 millioner fat per dag.

Det rapporterer Dow Jones Newswires.

Publisert: