Statoil klare med sin tredje utbyggingssøknad i år: Skal bygge ut Trestakk for 5,5 milliarder
Statoil har nesten klart å halvere kostnadene for å bygge ut det nye Trestakk-feltet. Nå er oljegiganten klar til å gå videre og overleverer tirsdag utbyggingssøknaden til oljeminister Tord Lien.
Etter at Statoil i 2015 utsatte Trestakk-feltet på Haltenbanken på grunn av for dårlig lønnsomhet, kommer oljeselskapet tirsdag med en gladmelding til de som har vært bekymret for feltets fremtid. Nå har Statoil nemlig overlevert utbyggingssøknaden for feltet til olje- og energiminister Tord Lien (PUD - plan for utbygging og drift, på fagspråket).
Det skjedde under LOs olje- og energikonferanse i Bodø tirsdag.
E24 skrev i januar at det igjen var håp for feltet ettersom Statoil og partnerne hadde klart å få ned kostnadene på utbyggingen med 30 prosent, fra 10 til 7 milliarder. Nå har de klart å redusere regningen ytterligere.
Budsjettet er nå på 5,5 milliarder kroner, noe som nesten er en halvering av det opprinnelige anslaget. Statoil har også klart å øke antallet utvinnbare fat, og det anslås nå til 76 millioner fat oljeekvivalenter, i hovedsak olje. Produksjonen skal etter planen starte i 2019.
– Trestakk er et godt eksempel på hva det er mulig å få til gjennom å bruke tid på å modne fram det beste konseptvalget. Sammen med våre lisenspartnere og leverandører har vi tenkt nytt og nær halvert kostnadene fra det opprinnelige konseptvalget. Dette er et viktig bidrag til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil, i en pressemelding.
Ifølge Statoil har både en forenkling av selve prosjektet og det pågående forbedringsarbeidet internt i konsernet bidratt til at man har kunnet redusere regningen for prosjektet såpass betydelig.
– Dette viser hva vi som industri har klart å oppnå på få år. Norsk leverandørindustri har de siste årene vist en stor evne til å bidra til å finne gode og kostnadseffektive løsninger som gjør det mulig å realisere prosjekter som Trestakk, selv med lav oljepris, sier Rød.
Les også: Dette Statoil-feltet kom i drift under budsjett og før tidsplanen
Forlenger levetiden til Åsgard A
Trestakk er et olje- og gassfelt i Norskehavet (lisens 091) og ligger 27 kilometer sørøst for Åsgard-feltet til Statoil. Feltet ble oppdaget helt tilbake i 1986, men det var først i 2015 at partnerne gjorde et konseptvalg, der man la opp til en utbygging med fem subsea-brønner for oljeutvinning og gassinjisering.
Nå skriver Statoil at man planlegger en bunnramme med en tilknyttet satellittbrønn. Totalt skal det bores fem brønner, hvorav tre er produksjonsbrønner og to er gassinjeksjonsbrønner.
Feltet skal kobles tilbake til produksjonsskipet Åsgard A.
– Volumene fra Trestakk er en viktig bidragsyter for å kunne videreføre lønnsom drift på produksjonsskipet Åsgard A fram mot 2030. Det gjør også at mer av de opprinnelige volumene fra Åsgard-feltet kan tas ut, sier Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Drift Nord i Statoil.
Åsgard A-produksjonsskipet har vært i drift siden 1999.
Statoil er operatør på Trestakk med 59,1 prosent eierandel. ExxonMobil og Eni eier henholdsvis 33 og 7,9 prosent.
Fire nye prosjekter hittil i år
Det er olje- og energiminister Tord Lien som mottar søknaden fra Statoil. Statsråden er storfornøyd med at han får nok en utbyggingssøknad på pulten sin.
– Det er gledelig at selskapene nå ønsker å bygge ut Trestakk. Prosjektet viser at arbeidet med å redusere utbyggingskostnadene gir resultater i form av gjennomføring av nye prosjekter med god lønnsomhet. Gode og kostnadseffektive løsninger gjør det mulig å realisere prosjekter som Trestakk, selv med lavere oljepris, sier Lien i en uttalelse til E24.
Utbyggingssøknaden for Trestakk-feltet er den tredje Statoil har kommet med så langt i år, og det blir den fjerde som olje- og energiministeren mottar i samme periode.
Overfor E24 vil ikke oljeministeren spekulere i hvor mange utbyggingssøknader (PUDer) han tror han kan komme til å motta neste år, men har ser bedringer i horisonten:
– Vi ser at det jobbes veldig godt i industrien, og vi har grunn til å tro at det også i årene fremover blir sanksjonert en del prosjekter, sier Lien og fortsetter:
– Alt tyder på at vi har lagt det verste bak oss, og at vi i løpet av 2017 vil se at det ligger en vekstperiode foran oss. Det gjør at jeg tror det kommer flere prosjekter.
Statoil sendte inn søknadene for Byrding- og Utgard-feltene med en ukes mellomrom i august.
I tillegg overleverte oljeselskapet DEA søknaden for Dvalin-feltet (tidligere kjent som Zidane) i starten av oktober. Prosjektet er verdt 10 milliarder kroner og skal bygges ut med en tilkobling tilbake til Statoils Heidrun-plattform.
Det er imidlertid ventet at Centrica vil sende inn søknadene om å bygge ut Oda-feltet (tidligere kjent som Butch) innen nyttår, og dermed kan det se ut til at oljeminister Tord Lien får en søknad til før nyttårsrakettene går i luften.