Her er Nordens største batteri

Finske Fortum har tatt i bruk Nordens største batteri. De 6.600 battericellene skal bidra til å balansere ustabil kraft fra vind og sol.

KRAFTIGE SAKER: Dette er ifølge Fortum det største batteriet i Norden. Det består av 6.600 battericeller som kan lagre en megawattime med strøm, som kan leveres i løpet av sekunder for å balansere nettet når det trengs. Kontaineren med batteriet er lokalisert nær biokraftverket Järvenpää.
Publisert: Publisert:

Lagring av strøm har gjort fremskritt de siste årene.

En rekke selskaper vokser nå frem som tilbyr energilagring i kompakte kontainere, som kan lagre strøm for å levere den tilbake i kraftnettet i korte perioder når den trengs.

Finske Fortum har nå tatt i bruk det største batteriet i hele Norden, knyttet til det biofyrte kraftverket Järvenpää.

Testbatteriet kalles «Batcave», etter «battery cave», fordi det er installert i en kontainer. Ifølge selskapet skal det fungere som en testarena for ny lagringsteknologi.

Batteriet koster 1,6 millioner euro (14,2 millioner kroner), og er 30 prosent subsidiert av den finske regjeringen, ifølge selskapet.

– Vårt «Batcave»-prosjekt tar oss ett stort steg nærmere soløkonomien, der strømlagring spiller en viktig rolle sammen med ulike typer fornybar energiproduksjon, sier Tatu Kulla, Fortums direktør for forretningsutvikling.

Fransk batteri

Batteriet er produsert av franske Saft og har en kapasitet på to megawatt, og det har kapasitet til å lagre 1 megawattime med strøm i 6.600 lithium-ion battericeller.

Denne type løsninger er ventet å vokse kraftig, på grunn av utviklingen innen batterier, og et større behov for å balansere kraftnettet for å unngå strømstans.

KOBLES SAMMEN: Nordens største batteri, Batcave, skal bidra til å balansere kraftmarkedet, ifølge Fortum. Batteriet fra franske Saft koster 14 millioner kroner og har en kapasitet på 2 megawatt. Det kan lagre en megawattime med strøm.

Kraftnettet må ligge konstant på en viss frekvens, og denne kan bli ustabil når det bygges ut mer kapasitet innen ustabile kraftkilder som sol og vind.

– Fleksibiliteten ved batterilagring tilrettelegger for vekst i bruken av fornybare energikilder i Finland, sier Fortum.

Kan avhjelpe vannkraften

Også vannkraft kan holdes igjen og fungere som et slags batteri som balanserer kraftproduksjonen når vinden ikke blåser og solen ikke skinner.

Men raske effektendringer kan bidra til å øke slitasjen på vannkraftanlegg, ifølge Fortum. En rekke vannkraftanlegg krever oppgraderinger og utskiftninger tidligere enn ventet fordi delene blir utslitt.

Les også

Statoil satser på energilagring

Batterier passer perfekt til å bidra når det er behov for å levere økt effekt i løpet av sekunder for å balansere kraftnettet og unngå utfall, skriver Fortum i en blogg. I tillegg har batterikostnadene falt mye, og er ventet å falle videre på grunn av økt etterspørsel.

Sammen kan batterier og vannkraft spille en viktig rolle for å hjelpe ny fornybar kraft frem i kraftmiksen, ifølge Fortum.

Statoil ser muligheter

Oljeselskapet Statoil ser også muligheter i markedet for strømlagring.

Nylig sikret Statoils venturefond seg en andel i det amerikanske selskapet Convergent.

Selskapet har levert batteriløsninger til kraftselskaper som Central Maine Power, og dermed bidratt til at kraftselskapet kan utsette en oppgradering av det lokale strømnettet.

Les mer: Statoil satser på energilagring

Publisert: