Ber regjeringen ta grep: Venter rekordmange skip i opplag
Rederiforbundet frykter at coronakrisen kan gi ny rekord i antall skip i opplag før jul. Nå roper de varsku og ber staten kutte skatter og avgifter i statsbudsjettet.
– Det er en veldig krevende situasjon, sier Harald Solberg.
Rederiforbundets administrerende direktør tar mot E24 på sitt kontor i Rådhusgata i Oslo. Han tegner opp et bilde av en maritim klynge med «enorme utfordringer» etter coronakrisen, og ber regjeringen ta grep.
– Som følge av lavere etterspørsel og lav oljepris så ser vi en stor utfordring langs hele kysten. Det er veldig mange verft som sliter, leverandørindustrien sliter, og rederiene sliter. Det bekymrer oss i et langsiktig perspektiv, sier Solberg.
Coronakrisen gjør at rekorden i antall skip i opplag fra 2016 kan bli slått før jul, frykter han.
– Vi frykter at vi kommer til å sette en ny rekord i antall skip i opplag ved juletider. Det er i overkant av 200 skip i opplag som våre medlemmer frykter. Toppen i 2016 var 180, sier Solberg.
Totalt er det opp mot 550 skip i flåten.
40 offshorebåter lagt i bøyene siden nyttår: – Ufattelig mye usikkerhet
– Dramatisk situasjon
Mange er bekymret for statens høye pengebruk etter coronakrisen, særlig siden planen egentlig var at bremsen skulle på i år. Rederiforbundet er imidlertid mer bekymret for senvirkninger på privat næringsliv. For maritim næring er det ikke utsikt til vekst før tidligst våren 2021, mener de.
– Det er en dramatisk situasjon, og grunnen til at vi ønsker å rope varsku nå er at vi er i ferd med å gå inn i høstsesongen hvor vi vet at aktiviteten er fallende. Nå gjelder det å sette i verk tiltak som gjør at vi kan stå gjennom høsten 2020 og vinteren 2021, sier Solberg.
Han mener det trengs nye grep, for eksisterende støtteordninger er ikke fullt utnyttet:
- Kompensasjonsordningen: ramme på 50 milliarder kroner, uttak 5,6 milliarder
- Lånegarantier for små og mellomstore bedrifter: ramme 50 milliarder kroner, lånt ut 9,5 milliarder
- Statens obligasjonsfond: ramme 50 milliarder kroner, lånt ut om lag 3,6 milliarder
Derfor går kriserammede rigg- og supplyselskaper «aldri» konkurs
Ønsker grep i statsbudsjettet
Solberg mener at regjeringen også må kutte formuesskatten på kapital som er investert i maskiner og utstyr. Han mener den skaper utfordringer for mange mindre bedriftseiere i krisetider. Regjeringen har tidligere redusert formuesskatten og utsatt innbetalingene.
– Man har fått utsettelse, men den burde vært fjernet, sier Solberg.
Han er fornøyd med at permitteringsperioden er forlenget fra 26 til 52 uker, og at regjeringen har redusert arbeidsgiveravgiften i noen måneder, et betydelig krisetiltak til mange milliarder kroner.
– Men denne reduksjonen kunne ha gått over en lengre periode, sier Solberg.
Regjeringen har også lagt på bordet en oljepakke med skatteutsettelser etter krisen, men det tar tid før dette vil føre til økt aktivitet i den maritime næringen, påpeker forbundet.
– Offshore ser vi en kjempestor utfordring. Oljeskattepakken har gitt veldig lite effekt for skip og skipsbevegelser. Det ligger lenger ute i investeringsløpet, nå er det primært nye prosjekter som er tilbake på tegnebrettet, det tar lang tid før noe skjer i havet, sier Solberg.
Koronapandemien fyller opp fjorden
Bekymret for grønn kompetanse
Det er viktig for det grønne skiftet å bevare kompetansen i norske verft og rederier, påpeker Solberg.
– Vi har en komplett maritim leverandørkjede som kan levere fremtidens nullutslippsløsninger, men vi er svært bekymret for den lave aktiviteten og hvordan vi skal komme oss gjennom krisen med kompetansen i behold, sier han.
Mange rederier i offshorenæringen har slitt med dårlig inntjening de siste årene. Blant årsakene er overkapasitet på skip og rigger etter oljeprisfallet fra 2014 til 2016, som førte til redusert aktivitet og store kostnadskutt i oljenæringen.
Flere verft har jobbet knallhardt med å omstille fra produksjon av offshoreskip til blant annet ferger og cruiseskip, i håp om å komme tilbake i lønnsom drift etter oljenedturen for noen år siden. Men også denne aktiviteten rammes nå av coronakrisen.
– Det ligger også mange skip i bøyene som har ligget der lenge. Vi har tatt til orde for en vrakpantordning som kan gjøre at vi får dem ut av markedet. Ved å hugge disse skipene i Norge kan vi også skape arbeidsplasser i en verftsindustri som roper etter prosjekter, sier Solberg.